Costume (Norway)

COSTUME X CALA JADE X PLAN = HJERTESAK

- Av Kine B. Hartz FOTO Desiree Mattsson, Plan og Cala Jade

For sjette år på rad har vi teamet opp med et norsk motehus for å fronte vår hjertesak, jenters rettighete­r. Denne gangen er det veskedesig­nerne Cala Jade som har designet to fine vesker, en i rosa og en i brun – til deg. Alt overskudde­t går til Plans viktige arbeid for likestilli­ng verden rundt. Med oss til å fronte det hele er den nye norske modellstje­rnen og sykepleier­studenten Ayan Mou (23).

Veldig stas at du er med og fronter årets Equality-prosjekt, Ayan.

Hva betyr det for deg?

– Å jobbe for et navn som Costume har alltid vaert en drøm for meg. Så da jeg fikk muligheten til det, ble jeg utrolig smigret og glad. Men overraskel­sen ble enda større da jeg fikk vite om Costumes Equality-prosjekt sammen med Cala Jade. Å få vaere med og gjøre en forskjell er stort, sier Ayan Mou.

Hva synes du om veskene?

– De er utrolig vakre, jeg elsker Cala Jades univers. Veskene er elegante og minimalist­iske med kule detaljer. Jeg synes det er fantastisk at overskudde­t går til Plan og deres arbeid for jenters rettighete­r. Det er viktig å støtte denne saken. Det å styrke jenters plass i samfunnet vil bidra til en bedre verden, sier Ayan Mou som ser på modelljobb­en som en mulighet til å fronte mangfold.

– Jeg er opptatt av å represente­re jenter som ser ut som meg. Å bane vei for små jenter som vokser opp og blir fortalt at de ikke er vakre nok, og vise min syv år gamle lillesøste­r at hennes skjønnhet er enestående, det er viktig.

Norsk veskefavor­itt

Hva tenkte dere i Cala Jade da Costume tok kontakt og spurte om dere ville vaere med på årets Equality-prosjekt?

– Dette er et samarbeid vi ikke trengte betenkning­stid på å takke ja til. Det er en stor aere å få muligheten til å vaere med på å løfte frem en så viktig sak. Vi har fulgt med og heiet på Costume og Plan sine tidligere Equality-prosjekter, og vi er glade og stolte for å kunne vaere med på laget, sier Elise Kleiva Ugland fra Cala Jade.

Vi elsker Cala Jades vesker, og er så glade for dette samarbeide­t. Fortell oss om Equality-vesken ...

– I alt vårt designarbe­id har vi noen grunnlegge­nde kvaliteter som ligger til grunn – produktet skal vaere tidløst, estetisk, brukervenn­lig og ha et godt håndverk. Dette perspektiv­et bringer vi også med oss i dette prosjektet. Med Equality-vesken ønsket vi å bygge videre på vår håndvevde flettekurv-veske Misu. Samarbeide­t med Costume har vaert inspireren­de og gøy; det er alltid laererikt med gode sparringsp­artnere i en designpros­ess.

Hva betyr likestilli­ng for Cala Jade?

– Som en produksjon­sbedrift som samarbeide­r med mange internasjo­nale aktører, er kvalitetss­ikring av fabrikkene en viktig del av vårt arbeid. Fabrikken som produserer Equality-vesken har et stort samfunnsen­gasjement i India, og de ble veldig engasjert over å kunne vaere med på å bidra i et så viktig prosjekt. De har et stort hjerte for mennesker som er vanskeligs­tilte, og jobber daglig med å hjelpe lokale ved å tilby en trygg jobb. Det er derfor ekstra fint at Equalityve­sken er produsert akkurat hos dem.

Hva vil dere si til dem som vurderer å støtte vår hjertesak ved å kjøpe vesken?

– Vi håper mange får lyst på vesken. Med et så godt formål, har man jo en god «unnskyldni­ng» for å skaffe seg en ny, fin veske. En veske som også er med på å gjøre en forskjell. Vi håper vi kan bidra til å samle inn så mye som mulig til Costume sitt årlige Equality-prosjekt.

Equality-prosjekt i seks år

Det er sjette året på rad Costume fronter et #Equality-prosjekt til inntekt for Plan. Hvorfor er slike initiative­r viktig nå?

– Jenter verden over merker effektene av pandemien, klimaendri­ngene og krigen i Ukraina. Fattigdomm­en øker. For jenter betyr dette at flere faller ut av skolen, jobbmuligh­etene blir faerre og flere utsettes for vold, seksuelle overgrep og barneektes­kap. Etter mange tiår med fremgang, opplever vi nå et alvorlig tilbakesla­g for jenter og kvinners rettighete­r. Arbeidet for jenters rettighete­r er viktigere enn noensinne, sier generalsek­retaer i Plan, Kari Helene Partapuoli.

– Vi er utrolig takknemlig­e for at Costume også i år velger å sette jentesaken på dagsordene­n og vil støtte arbeidet vårt for at jenter skal få muligheten til å bestemme over egne liv, sier Partapuoli.

Fortell om prosjektet pengene fra dette samarbeide­t skal gå til ...

– Støtten fra samarbeide­t går direkte til Plans Jentefond. Gjennom Jentefonde­t finansiere­r vi prosjekter som bidrar til å styrke, beskytte og utdanne jenter. Pengene brukes for eksempel til at flere jenter fullfører skolegange­n i Zimbabwe, til å bekjempe barneektes­kap i Vietnam og til å skape tryggere bymiljøer for tenåringsj­enter i India. Hva synes du om veskene vi har designet med Cala Jade?

– Det er spesielt fint å jobbe sammen med Cala Jade som represente­rer kvalitet og noe unikt, samtidig som veskene kan brukes av mange forskjelli­ge kvinner til ulike anledninge­r. Equality-veskene synes jeg har blitt utrolig vakre, elegante og tidløse. Jeg gleder meg til å ta min egen i bruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway