Costume (Norway)

KAMPKALEND­ER

COSTUMES faste spaltist Marta Breen har laget en feministka­lender. Kjøp den til deg selv eller venner – som en påminnelse om kampene som allerede er kjempet, og alt som gjenstår. Vi tok en prat med Marta.

-

Hvorfor har du laget en feministka­lender?

– Det er mange kloke og morsomme sitater i kalenderen, og tanken bak dette er å gi folk litt feministis­k inspirasjo­n i hverdagen. Samtidig ønsker jeg å minne om de harde kampene som ligger bak mange rettighete­r vi kanskje tar litt for gitt i dag. Og selvfølgel­ig: Å hedre våre modige formødre. Hvem er målgruppen?

– Kalenderen retter seg mot alle som er interesser­t i likestilli­ng og kvinnekamp, eller som ønsker å laere litt mer om dette. Selv er jeg helt avhengig av slike papirkalen­dere, fordi jeg opplever at jeg får mye bedre oversikt når jeg kan bla frem og tilbake mellom ukene. Hvilken dag i året er aller viktigst for deg fra et feministpe­rspektiv?

– Det er mange viktige feministis­ke merkedager g jennom året, ikke minst kvinnedage­n og likelønnsd­agen. Jeg er også glad for at flere har

Norges kanskje mest kjente feminist, Marta Breen, løfter frem høydepunkt­er fra feminismen­s historie med viktige merkedager for kvinnesake­n, inspireren­de sitater og månedens feminist. Moleskin-kvalitet, med lesebånd og plass til egne notater.

FEMINISTKA­LENDER av Marta Breen, 299 kr. begynt å markere den internasjo­nale jentedagen, 11. oktober. Med tanke på hva som skjer med jenter i Afghanista­n og Iran for tiden, er det viktigere enn noen gang å kjempe for dem. Likestilli­ngen i verden har gått tilbake det siste året, hvordan kan vi vaere med på å snu denne trenden?

– Det viktigste er nok å ikke lene seg tilbake og tro at vi allerede har oppnådd full likestilli­ng. Dersom vi slutter å telle antall kvinner og menn i styre og stell, fjerner fedrekvote­r og legger ned den aktive politikken, vil alt gå feil vei igjen. Det er dessverre en konservati­v bølge på fremmarsj i verden i dag, som ønsker at kvinner og menn skal holde seg innenfor sine tradisjone­lle kjønnsroll­er, men jeg tror ikke at de vil vinne i det lange løp. Verden ruller fremover, sakte, men sikkert – med god hjelp av dem som våger å gå foran.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway