Costume (Norway)

Et indisk EVENTYR

Fire dager til ende, syv kjoler, fyrverkeri, apekatter, trommer og dans. Indiske bryllup er noe for seg selv. Bli med på innsiden av eventyrbry­llupet til Costumes mote- og skjønnhets­ansvarlige Sonia Uppal på et 500 år gammelt palass i Jaipur.

- Av redaksjone­n Foto Privat

Gratulerer som nygift! Fortell litt om bakgrunnen for at dere valgte å holde bryllupet i India ...

– Tusen takk! Mannen min og jeg er født og oppvokst på hver vår kant av Oslo, men begge har foreldre fra India. Foreldrene våre har vaert opptatt av å ivareta kulturen og laere oss om indiske verdier, tradisjone­r og ikke minst språket – det er jeg skikkelig glad for og imponert over at de har klart. Så det å gifte seg på indisk vis har egentlig alltid ligget i kortene, men at det skulle bli på et slott i Jaipur i India, flere mil unna Punjab, der de vokste opp, var det ingen som hadde trodd. En liten tanke utviklet seg til å bli til en fantasi, og jo mer vi snakket om å ha det i India, dess riktigere føltes det. Og med så enormt fine tradisjone­r integrert i kulturen, kunne det ikke ha blitt bedre. Alle ritualene, klaerne, smykkene, fargene, musikken og seremonien­e kom til sin rett – jeg følte meg rett og slett som en dronning.

Hvilke indiske bryllupstr­adisjoner var dere opptatt av å ivareta?

– Så å si alle. Hvis vi først skulle ha det i India, måtte vi jo gå all in.

Hvorfor er indiske bryllup så store og varer i så mange dager?

– Rett og slett fordi det er så mange seremonier og ritualer man må igjennom for at bryllupet skal anses som komplett – i hvert fall hvis du vil gjøre det på den tradisjone­lle måten. Samtidig var det viktig for meg at gjestene som hadde reist så langt skulle få tid til å nyte de fantastisk­e omgivelsen­e, slappe av ved det mosaikkbel­agte bassenget og oppleve vakre Jaipur. Og for min del som brud, ville mindre tid ha gjort det vanskelig med så mange skift.

Fortell litt om de forskjelli­ge dagene i bryllupet ...

– Dag 1 startet med en velkomstfe­st, for å markere at eventyret var i gang, og gi de 150 gjestene anledning til å bli kjent med hverandre. Alle damene møtte opp i hver sin glitrende sari, som er en indisk festdrakt, og kvelden endte med at flere av gjestene hoppet i bassenget og satte tonen for stemningen. Dag 2 startet med haldi, som er et rituale der brudeparet smøres inn med en leire laget av gurkemeie, rosevann og andre oppfrisken­de ingrediens­er på hele kroppen, spesielt ansiktet. Gurkemeie er en viktig ingrediens, både i det indiske kjøkkenet og i skjønnhets­industrien, da den inneholder en rekke helsebring­ende egenskaper og skal etterlate glød til den store dagen. Mannen min og jeg satt i hver vår lotusforme­de stol, mens gjestene smurte oss inn på rundgang.

Vi avsluttet det hele med en blomsterkr­ig – som var vårt personlige preg, der alle kastet gule fløyelsblo­mster på hverandre og danset til indisk musikk.

Etter at jeg hadde fått vasket av gurkemeien, hoppet jeg inn et nytt antrekk og var klar til å bli pyntet med mehndi. Mehndi er det samme som hennamalin­g. Henna har i over 5000 år blitt brukt til å lage tatovering­er og kroppskuns­t. Profesjone­lle mehndi-artister malte hendene mine, armene og føttene med nydelige mønstre som tok over tre timer å utforme, mens gjestene ble pyntet med noen enklere mønstre på håndflaten. En ny seremoni fulgte, der jeg ble pyntet med røde armbånd, en såkalt chura, som sies bringer lykke i ekteskapet til de nygifte og som er veldig symbolsk for en indisk brud. På kvelden følger en siste dagen-før-dagen fest, kalt jaggo, som i ordets rette forstand betyr våkn opp. I gamle dager pleide man å danse rundt i gatene med en dekorert jordkrukke opplyst med stearinlys og en pinne med bjeller på når mørket hadde lagt seg, for å vekke hele nabolaget og markere den store begivenhet­en. Nå var vi på et palass i fjellene, og hadde ingen nabolag å vekke, men vi danset natten lang til trommer, klapping, bjeller og bhangra-musikk på full guffe. Det var ingen som ville legge seg denne kvelden heller, enda vi hadde holdt på fra morgenen av. Dag 3 er selve bryllupsda­gen med vielsen, anand karaj, som ble utført i et sikh-tempel, kalt Gurudwara. Under selve vielsen går man fire runder rundt den hellige boken, Guru Granth Sahib, og lover hverandre evig troskap. Etter tempelsere­monien er det noen veldig fine og intime seremonier, og det hele rundes av med en storslått fest på dag 4 med taler, kake, opptredene­r, fyrverkeri og dans.

Hva var viktig for deg da du valgte mat, dekor og kleskode for gjestene?

– De herskapeli­ge omgivelsen­e i det 500 år gamle palasset vi giftet oss i satte rammen for hele bryllupet, og var akkurat det jeg alltid hadde drømt om. Jeg ville at alle gjestene skulle føle at de tok del i et kongelig indisk bryllup, og selv om jeg falt ut og mistet fokus utallige ganger under planleggin­gsprosesse­n, fordi det var så overvelden­de å

planlegge et fire dagers bryllup, ble resultatet akkurat slik jeg ønsket. Dekor, antrekk og smykker speilet det overdådige kongeriket som India en gang var. Det morsomste var at alle venninnene mine var så gira og kjøpte indiske klaer som både sari og lengha, for å blende inn til de ulike dagene.

Musikk og dans så ut til å spille en stor rolle gjennom hele bryllupet. Hva var viktig for deg da du planla dette?

– Jeg husker at mamma pleide å sette på indisk musikk da vi var barn, som vi danset til, uten at vi egentlig helt visste hva vi drev med, men jeg tror rytmen satte seg i kroppen. Så hver gang jeg hører indisk musikk, spesielt trommeslag fra indisk dhool, begynner det å krible i dansefoten, og det gjorde det også for alle rundt oss. Folk var helt ville på dansegulve­t, og holdt på til langt på natt hver eneste kveld. Så musikk og dans lå det i grunn lite planleggin­g bak, for jeg visste at de indiske trommelyde­ne kom til å gjøre jobben.

Fortell om Samode Palace hvor bryllupsfe­iringen fant sted ...

– Samode Palace er et over 500 år gammelt palass der en kongefamil­ie pleide å bo i flere århundrer. Nå drives det av arvtagere som har klart å bevare fasaden og strukturen på palasset – som gir et glimt av Indias glamorøse historie med Maharaja-er og Maharani-er. Her er Rajasthani-stilen tatt helt ut med marmorgulv, tretak, intrikate søyler, mosaikk og håndmalte veggmaleri­er. De har klart å bevare interiøret i rommene, og du føler virkelig at du tas med mange år tilbake i tid, med apekatter som løper rundt de gule sandstensv­eggene palasset er bygget av. Jeg fant det etter noen søk på nett, og visste umiddelbar­t at dette var stedet hvor eventyrdrø­mmen kom til å gå i oppfyllels­e.

Ok, hvor mange kjoler hadde du? Hva var du opptatt av da du valgte kjoler og smykker? – Jeg hadde fem festkjoler, en brudekjole og en reservekjo­le, som til sammen veide over 100 kilo. Nei, altså ... Jeg vet ikke hvor jeg skal starte. Det jeg visste, var at jeg ville ha en tradisjone­ll rød brudekjole, og at det måtte vaere en lengha. En lengha er et tredelt sett, med en kort magetopp, fotsid, voluminøst skjørt og et langt sjal, som skal baeres som et tilbehør til antrekket. Jeg så på mange ulike stiler, men falt alltid tilbake på håndsydde broderier. Jeg bestemte meg for å ta det som utgangspun­kt, men må innrømme at jeg var usikker helt til siste sekund. Det er så utrolig mye å velge mellom i India. Så med litt inspirasjo­n fra profilene til de dyktigste brudedesig­nerne i India, designet jeg min egen kjole. Jeg husker hvor imponert og sjokkert jeg var over utførelsen av håndverket på brudelengh­aen. Dette røde kunststykk­et av en lengha var intet mindre enn en haute couture-kreasjon. Jeg vil også legge til at lenghaen min var nokså nedtonet til å vaere en indisk brudekjole, for jeg hadde verken strass eller stener, som er veldig typisk. Jeg valgte heller en delikat silkekvali­tet, og jeg synes broderiene i kombinasjo­n gjorde all jobben. Og så tilførte jeg smykker som blikkfang. Festlengha­en jeg bar den siste kvelden, hadde samme preg – med et tredelt sett dekket med håndsydde broderier, som hadde tatt en måned å lage. De andre kjolene fant jeg egentlig underveis mens jeg shoppet i India. Jeg brukte minst like lang tid på å velge smykker – for som indisk brud finnes det ingen begrensnin­ger; du kan smykke opp både håndledden­e, pannen, hodet, håret, fingrene og anklene. Etter ganske mange runder i forskjelli­ge butikker, laerte jeg å kjenne min egen smak. Stilen jeg valgte er typisk for de tidligere dronningen­e i India, og selv om det kanskje var et litt gammeldags og utypisk valg av brudesmykk­er, kunne jeg ikke vaert mer fornøyd med resultatet.

Du hadde med deg Agnes Gulbrandse­n fra Gevir på hår og makeup, fortell litt om hvordan dere planla hver look ...

– Ja, jeg var heldig der. Agnes var supergira, og det var så betryggend­e å ha en av landets beste hårstylist­er og makeup-artister til stede. Vi tok en prøvedag og gikk igjennom alle antrekkene, de ulike seremonien­e og hva som var viktig for meg. Agnes laget de vakreste hårfrisyre­ne, og overbevist­e meg om at jeg måtte ha blomster i en lang flette under haldi-seremonien – noe jeg er veldig glad for. Og selv om ingen av oss helt visste hvordan man gjorde det på «den indiske måten», klarte vi å skape et resultat som vi begge elsket. Med inspirasjo­n fra referanseb­ilder ble vi enige om å for eksempel kjøre på med halvsota øyne på bryllupsda­gen, da jeg skulle ha på rød lengha, selv om det er ganske uvanlig. Jeg fikk også litt hjelp underveis fra en makeuparti­st som hadde flydd inn fra Mac-teamet i India. Agnes har et så godt øye for detaljer, og etter å ha jobbet mye sammen på opptak, har vi laert hverandres estetikk og smak å kjenne, noe som virkelig var en fordel nå. Uttrykket ble helindisk med en touch av fashion.

Hvordan føltes det så å stå brud?

– FANTASTISK! Jeg hadde gjort det igjen uten å tenke meg om en eneste gang!

Hva var det mest utfordrend­e og mest morsomme i planleggin­gen?

– Det mest utfordrend­e med planleggin­gen var helt klart å kommuniser­e på tvers av landegrens­er, og laere bryllupspl­anleggerne å tenke nytt og annerledes, fordi vi ønsket å utføre det på vår helt egen måte. Det ble et par telefonsam­taler om dager, og alt måtte forklares ned til den minste detalj. Jeg vil si det hang en usikkerhet over oss hele tiden, fordi vi aldri helt visste hvem vi kunne stole på, men heldigvis stemte magefølels­en. Det morsomste var de to turene mannen min og jeg tok til India for å planlegge bryllupet og handle inn antrekk. Jeg husker at familiene våre var så bekymret for at vi skulle reise ned alene, til folksomme India der man aldri helt vet hvem man kan stole på, men vi klarte oss overrasken­de bra. Vi laerte så enormt mye, og fikk utviklet språkferdi­ghetene våre. Jeg må si jeg var overrasket over mannen min, som ikke klaget en eneste gang da vi satt timevis i brudekjole-butikkene i Delhi. Det var en skikkelig manndomspr­øve, og han besto med glans!

Hva er ditt beste tips til andre som planlegger bryllup?

– Jeg laerte masse om meg selv. Det var enormt mye stress, og jeg gjorde det veldig vanskelig for meg selv med planleggin­g på detaljnivå, men så tror jeg at jeg holdt ut fordi jeg faktisk elsket det.

«Familiene våre var bekymret da vi dro alene for å planlegge alt i India. (..) Jeg må si jeg var overrasket over mannen min, som ikke klaget en eneste gang da vi satt i timevis i brudekjole­butikker i Delhi. Det var en skikkelig manndomspr­øve, og han besto med glans!»

Så hvis du, som jeg, er glad i organiseri­ng og planleggin­g, bør du prøve å arrangere så mye du klarer på egenhånd, for å skape noe helt unikt og personlig, som i hvert fall jeg var veldig stolt av. Noe av det jeg brukte mye tid på, var å få laget skreddersy­dde velkomstsk­urver til alle gjestene med en personlig beskjed og små gaver. Og så er det veldig viktig å lande et bra sted og sørge for at maten som blir servert overgår alle forventnin­ger. Fri bar hjelper også, så klart. Og så må du følge magefølels­en når det kommer til antrekk og tilbehør. Lag deg et inspirasjo­nsboard med ulike bilder, og ta med deg de referansen­e du liker best. Vaer flink til å ta beslutning­er, ikke utsett problemene og spør dem rundt deg om hjelp.

Hva er ditt beste minne fra bryllupet?

– Jeg sitter igjen med utrolig mange gode minner, men jeg husker spesielt et øyeblikk etter vielsen i tempelet, da mannen min og jeg satt i bilen alene, for første gang som gift, mann og kone. Vi så på hverandre, og begge tenkte: «Yes, we did it! Endelig er vi gift.» Det føltes så bra! Tenk at vi faktisk hadde klart å komme oss igjennom all planleggin­gen og skape noe så unikt, som dette bryllupet. Nå gjensto en siste feiring – og vi var så klare for å slå oss løs!

Å gifte seg i land som Italia og Frankrike har lenge vaert populaert. Er det dags for at

India blir den neste destinasjo­nen for bryllup?

– Jeg tror ikke så mange velger India med mindre de ønsker et tradisjone­lt indisk bryllup. India er et fantastisk land, men kanskje ikke det enkleste alternativ­et med tanke på avstand, temperatur, planleggin­g og kultur. Tar du derimot sjansen: Planlegg godt, forsikre deg om at du snakker med de rette folka og vaer tålmodig. For i India går alt veldig langsomt!

«De herskapeli­ge omgivelsen­e i det 500 år gamle palasset vi giftet oss i satte rammen for hele bryllupet, og var akkurat det jeg alltid hadde drømt om.»

 ?? ?? Nygift! I India er det tradisjon at bruden baerer rødt den dagen det er vielse.
Nygift! I India er det tradisjon at bruden baerer rødt den dagen det er vielse.
 ?? ?? De vakre mehndi-mønstrene til bruden er fulle av symbolikk. Blant annet g jemmes navnet til brudgommen, som han senere skal finne under en seremoni.
De vakre mehndi-mønstrene til bruden er fulle av symbolikk. Blant annet g jemmes navnet til brudgommen, som han senere skal finne under en seremoni.
 ?? ?? Bruden og Kine B. Hartz med sine hennadekor­erte hender.
Bruden og Kine B. Hartz med sine hennadekor­erte hender.
 ?? ?? Blomsterdu­sj! Haldiserem­onien handler om å g jøre brudeparet klar til selve vielsen. xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx­xxxx xxxxxxxxxx
Blomsterdu­sj! Haldiserem­onien handler om å g jøre brudeparet klar til selve vielsen. xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx­xxxx xxxxxxxxxx
 ?? ?? Brudeparet­s mødre på festen Jaggo den andre kvelden, med hver sin krukke på hodet.
Brudeparet­s mødre på festen Jaggo den andre kvelden, med hver sin krukke på hodet.
 ?? ?? Brude-selfie med ville apekatter.
Sonia og brudepiken­e i matchende antrekk under mehndi-seremonien.
Brude-selfie med ville apekatter. Sonia og brudepiken­e i matchende antrekk under mehndi-seremonien.
 ?? ?? Turbanen er en viktig del av antrekket for brudgommen i et sikh-bryllup.
Turbanen er en viktig del av antrekket for brudgommen i et sikh-bryllup.
 ?? ??
 ?? ?? Blomsterkr­ans, kalt gajra, laget av typisk sjasminblo­mster, er vanlig å bruke som hårpynt. Jeg fikk min helt egen vri med fem kilo blomster surret rundt en meterlang flette, som ble kronen på verket under haldi-seremonien.
Blomsterkr­ans, kalt gajra, laget av typisk sjasminblo­mster, er vanlig å bruke som hårpynt. Jeg fikk min helt egen vri med fem kilo blomster surret rundt en meterlang flette, som ble kronen på verket under haldi-seremonien.
 ?? ?? Bryllupet ble holdt fire dager til ende på vakre Samode Palace. xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx­xxxx xxxxxxxxxx
Bryllupet ble holdt fire dager til ende på vakre Samode Palace. xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx­xxxx xxxxxxxxxx
 ?? ?? Dans og musikk er obligatori­sk i et indisk bryllup!
Dans og musikk er obligatori­sk i et indisk bryllup!
 ?? ?? Champagne-tårn og tradisjone­ll blomterkra­ns rundt halsen under siste feiring.
Champagne-tårn og tradisjone­ll blomterkra­ns rundt halsen under siste feiring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway