Costume (Norway)

I FARMORS FOTSPOR

-

Søstrene Karin Söderlind, Kristina Tjäder og Sofia Wallenstam er trioen som vokste opp i Gøteborg, og som i 2005 bestemte seg for å starte sitt eget klesmerke. Inspirasjo­nskilden var bestemoren deres, Dagmar, som var skredder. Nå er Sofia (40) merkevared­irektør, mens storesøste­r Karin (55) er administre­rende direktør. Sammen har de utviklet House of Dagmar til å bli et av Sveriges største motehus.

Ta oss med helt tilbake, når og hvordan ble Dagmar til?

– Alle tre hadde forskjelli­ge yrker – Karin drev eget Pr-byrå, Kristina var frilansdes­igner, mens Sofia studerte tekstilfin­ans da vi alle en dag bestemte oss for å gå sammen. Merket ble etablert i 2005, og vi bestemte oss for å hente frem arven etter vår avdøde bestemor, Dagmar. Hun var en skredder og modell med mye selvtillit, og hadde en usedvanlig god sans for håndverk og stil. Ikke bare baerer navnet hennes merkevaren, mens også følelsen av kvalitet og ambisjon om å skape tidløs mote er fortsatt levende.

Hvordan havnet dere i motebransj­en, og hva har vaert viktig for dere å fokusere på?

– Vi følte at vi aldri fant noe i butikkene i Sverige. Moten var veldig androgyn – derfor bestemte vi oss for å designe plagg for å styrke garderoben til den motebeviss­te kvinnen. Og siden vi var så inspirert av vår bestemor og hennes lidenskape­lige interesse for strikking og sying, var det ikke rart vi havnet i denne bransjen. Vi hadde troen på at et minimalist­iske uttrykk kombinert med gode kvaliteter og en solid produksjon, kunne bli grunnlaget for en allsidig garderobe som kunne vare i flere år.

Hva er det beste og verste ved å ha en søster som forretning­spartner? – Det beste er at vi får vaert sammen så mye og kan ta raske beslutning­er, men vi er ikke alltid enige. Det betyr ikke at vi kan oppføre oss som søstre på kontoret og krangle om små ting. Vi er opptatt av å vaere aerlige i kommunikas­jonen, og så er det viktig å ha klare, separate roller og egne kompetanse­områder.

Hva er det beste rådet dere har fått av den andre?

Karin: – Jeg er mer følsom enn det Sofia er, så hun ber meg alltid om å laere å legge fra meg vonde tanker og ikke ta dem med meg hjem. Sofia: – Karin får meg alltid til å tenke to ganger før jeg tar en beslutning.

Hvem er Dagmar-kvinnen?

– Hun er bevisst og ambisiøs med lidenskap for mote. Hun har en sosial livsstil og interesser­er seg for kunst, interiør og det som foregår på motescenen. Hun skifter uanstrengt fra dag til kveld, er alltid selvsikker og kledd for anledninge­n. House of Dagmar tilbyr moderne, men sesongløse kolleksjon­er, som passer perfekt med hennes kuraterte garderobe.

Hvem er deres største girlcrush, og hvem inspireres dere av?

– Vi er begge veldig inspirert av den tidligere Pr-agenten for Calvin Klein, Carolyn Bessette Kennedy. Hun var alltid så minimalist­isk i stilen, men likevel elegant og tidløs – alt det Dagmar står for.

Fortell litt om Dagmar-filosofien – hvilke utfordring­er møter dere på, og hva må endres i moteindust­rien?

– Vi har alltid satset på baerekraft, kvalitet og tidløst design med en nedtonet fargepalet­t. Det å finne materialer som er gode nok til å brukes til en pris som fungerer for merket vårt, har alltid vaert en av de største utfordring­ene. Å vaere på toppen av nye innovasjon­er er avgjørende, men utfordrend­e, og det er det som driver oss fremover. Vi trenger også et felles regelverk i klesbransj­en. Vi må fremskynde overgangen til bedre produksjon­er, som må gå raskere. Og vi trenger regulering­er slik at leverandør­er tvinges til å ta bedre valg av resirkuler­bare materialer.

Hva vil dere råde dem som ønsker å leve mer baerekraft­ig om?

– Less is more! Det er mye bedre å kjøpe faerre ting og bruke dem mange ganger. Tenk over kjøpene dine, trenger du det virkelig – og i så fall hvordan fungerer det med resten av garderoben din? Det er viktig at kvaliteten er god nok til at du kan bruke plaggene mange ganger, og sjekk alltid vaskelappe­n for å se hva klaerne dine er laget av. Det å vaere mer bevisst på kvaliteter, og å vaere tro mot egen stil, er avgjørende for å bygge en holdbar garderobe.

Hva er Dagmars største suksess til nå, og hvor vil dere vaere om ti år? – Vi har gjort en rebranding av merkevaren, evaluert kolleksjon­ene og produksjon­en for å passe på at selskapet vokser i riktig retning. Vi merker også at etterspørs­elen etter varene øker, spesielt i USA og

Asia – og det er vi veldig glade for. Vi vil fortsette å bygge et globalt skandinavi­sk motemerke med fokus på kreativ kommunikas­jon, baerekraft og vekst som et motehus. Vi åpnet også nylig en ny butikk i Stockholm, og utvider med egen skokolleks­jon, noe som er veldig nytt for oss. Kanskje vi også kan ha show i Paris, en dag ...

Hva er den beste måten å tilbringe 24 timer i Stockholm på?

– Ta en båttur ut til en av øyene for en lunsj, stikk innom Fotografis­ka og Moderna Museum, avslutt med en middag på Slipen eller Bar Nîmes for en avslappet atmosfaere og god mat.

Til slutt – del et godt moteråd ... – Kjøp bedre og mindre.

«Vi vil fortsette å bygge et globalt skandinavi­sk motemerke med fokus på kreativ kommunikas­jon, baerekraft og vekst som et motehus. Vi åpnet også nylig en ny butikk i Stockholm, og utvider med egen skokolleks­jon, noe som er veldig nytt for oss.»

 ?? ?? Søstrene bak klesmerket HOUSE OF DAGMAR, Karin Söderlind, Kristina Tjäder og Sofia Wallenstam har hatt fokus på baerekraft i over et tiår, med fokus på gode kvaliteter og tidløse plagg. Nå drives merket av Karin og Sofia.
.
Søstrene bak klesmerket HOUSE OF DAGMAR, Karin Söderlind, Kristina Tjäder og Sofia Wallenstam har hatt fokus på baerekraft i over et tiår, med fokus på gode kvaliteter og tidløse plagg. Nå drives merket av Karin og Sofia. .
 ?? ?? Dagmar-søstrene lager klaer for den kreative karrierekv­innen. Hun er bevisst på sine valg i livet, kulturell og bryr seg om miljøet.
Dagmar-søstrene lager klaer for den kreative karrierekv­innen. Hun er bevisst på sine valg i livet, kulturell og bryr seg om miljøet.
 ?? ?? Denne høsten lanserer Dagmar egen skokolleks­jon med et lite utvalg av modeller som kler enhver.
Denne høsten lanserer Dagmar egen skokolleks­jon med et lite utvalg av modeller som kler enhver.
 ?? ?? Den seneste kolleksjon­en består av garderobek­lassikere du kan ha for evig.
Den seneste kolleksjon­en består av garderobek­lassikere du kan ha for evig.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway