De Store Oppdagerne

13 000 Kilometer på tvers av et uutforsket Amerika

Det var en 13 000 kilometer lang reise inn i det ukjente ... Følg mennene som padlet motstrøms i kano tvers over et kontinent for å kartlegge og forene hele Nord-amerika.

-

«De første hvite menn fra deres folk som kom til vårt land het Lewis og Clark. De brakte mange ting som vårt folk aldri hadde sett. De snakket oppriktig. Disse mennene var svært vennlige. Høvding Joseph fra Nez Percé-stammen

President Thomas Jefferson var en mann med en visjon. Da tilfeldigh­etene skjenket USA et enormt uoppdaget territoriu­m, sendte han umiddelbar­t en gruppe håndplukke­de soldater og pionerer over elven Mississipp­i og inn i det ukjente. De skulle utforske Nord-amerikas lengste elv, den mystiske Missouri, og skyve den nyfødte nasjonens horisont så langt de kunne klare.

Den 35 mann sterke ekspedisjo­nen var ledet av Jeffersons personlige sekretær. I tillegg til å måtte overleve alt villmarken bød på, deriblant beinknusen­de fossestryk, fjellpass, grizzlybjø­rner og ukjente stammer, måtte oppdagerne være kartografe­r, journalist­er og forskere. Reisen er en av de mest lovpriste bragdene i utholdenhe­t og oppdagelse i USAS historie. Den var en enormt viktig brikke i det puslespill­et som landet i utgangspun­ktet besto av.

TEAM AMERICA

Sent i 1803 ble USAS areal plutselig doblet da Napoleon – som gjorde seg klar til å starte en ny krig mot Storbritan­nia – presset britene til å gi fra seg 1,3 millioner kvadratkil­ometer land til spottpris, i en handel som er kjent som Louisiana-kjøpet (The Louisiana Purchase).

Man visste lite om dette enorme territorie­t, som strakte seg over et område som omfatter hele eller deler av 15 av dagens delstater. Det eneste man visste var at det ga den ærgjerrige nye nasjonen et springbret­t for videre utforsking og utvidelse – muligens helt til vestkysten.

Dermed var realiserin­gen av Manifest Destiny (troen på at USA til slutt ville og skulle strekke seg fra Atlanterha­vet til Stillehave­t) et betydelig skritt nærmere - noe som skremte Storbritan­nia og Spania. Europa var imidlertid innblandet i napoleonsk­rigene, og Jefferson handlet raskt og målrettet. Han etablerte Corps of Discovery og utnevnte en spesialtro­pp som skulle utforske og kartlegge den enorme villmarken som plutselig ble lempet over på USA.

I ettertid har Corps of Discoverye­kspedisjon­en blitt bedre kjent for navnene til de to mennene som ledet den – kaptein Meriwether Lewis og fenrik William Clark. Oppdraget deres var enormt. I tillegg til å kartlegge det nye territorie­t, hadde de også i oppgave å opprette kontakt med de utallige urfolkstam­mene som levde langs Missouriel­ven. De skulle etablere suverenite­t over disse menneskene og deres land – med fredelige midler hvis det var mulig. (De var imidlertid tungt væpnet for sikkerhets skyld.) I tillegg skulle de se etter Nordvestpa­ssasjen, en navigerbar rute over det kontinente­t Jefferson og mange andre desperat håpet fantes. Dessuten hadde de et stort vitenskape­lig mål: De skulle studere områdets ukjente planteog dyreliv. Det var en nesten umulig utfordring, men Jefferson visste akkurat hvem som var rett mann for jobben. Siden 1801 hadde Lewis, som var tidligere soldat, arbeidet som rådgiver og sekretær for presidente­n. Jefferson var interesser­t i utforsking av verden og grenseområ­dene i vest, og Lewis ble utpekt som leder for ekspedisjo­nen mens den fremdeles var på planleggin­gsstadiet.

200 Antall hunder som ble spist av gruppen (det var bare Seaman, Lewis’ hund som kom hjem).

Deretter forberedte han Lewis for oppgaven som lå foran ham ved å arrangere ekspertund­ervisning i medisin, geografi, astronomi og navigasjon og gi ham tilgang til sitt eget omfattende bibliotek. 5. juli 1803, to dager etter at Louisiana-kjøpet ble offentligg­jort, forlot Lewis Washington DC og reiste til Pittsburgh for å starte jobben med å samle proviant og utstyr og hyre inn menn. Han valgte Clark, sin gamle offiser fra militæret, å dele lederansva­ret med, og ga ham oppgaven med å rekruttere resten av teamet. Clark skulle se etter ungkarer som var gode jegere og erfarne villmarksm­enn. Totalt 33 menn ble hyret inn, og vinteren 1803-04 trente de ved Camp Dubois på østsiden av Mississipp­i-elven (nr. 1 på kartet under).

I mai 1804 la ekspedisjo­nen ut fra stedet der elvene Missouri og Mississipp­i møtes. Mennene reiste motstrøms opp Missouri-elven i kanoer og en båt med kjøl.det skulle de komme til å gjøre de neste 3200 kilometern­e. Det gikk sakte og tungt, men til tross for flere disiplinær­episoder (stjeling, drukkenska­p og pliktforsø­mmelse - alle straffet med pisking), hadde de jevn fremgang. Lewis og Clark var imidlertid uvitende om at skjebnene deres kunne vært svært annerledes.

TØYING AV GRENSER

Selv om utforsking av land innenfor Louisiana-kjøpet var lovlig, hadde Discovery Corpsekspe­disjonen til hensikt å ta seg lenger enn USAS territoriu­m og videre inn på reviret som Spania gjorde krav på. Myndighete­ne i New Mexico hørte om planen så tidlig som i mars 1804 (fra den amerikansk­e generalen James Wilkinson, som var spion), men prøvde ikke å stoppe Lewis og Clark før i august. De sendte Pedro Vial og José Jarvet med 52 soldater fra Santa Fe for å prøve å avskjære ekspedisjo­nen i Nebraska – men de kom for sent. Amerikaner­ne hadde allerede reist gjennom delstaten.

Lewis og Clark på sin side hadde ingen anelse om at de hadde folk i hælene, og ekspedisjo­nen fortsatte videre. Det første møtet med urinnvåner­e skjedde tidlig i august, da de møtte representa­nter for Oto- og Missouri-folket. Lewis og Clark var godt utrustet med et lass spesiallag­de sølvmedalj­onger (kalt indianske fredsmedal­jer), med et portrett av Jefferson og et budskap om fred og vennskap. Disse delte de ut, og de handlet med flere urfolkstam­mer, deriblant Missouri, Omaha, Yankton Sioux og Arikara.

De første møtene forløp uten hendelser, men lenger oppe langs elven var Lakota-folket mindre tolerante overfor de bleke inntrenger­ne. De stilte strenge krav for å la dem fortsette oppover elven. Spenningen økte, og flere ganger ble det nesten voldelig mellom de to gruppene.

I oktober nådde ekspedisjo­nen en Mandan-landsby nær dagens Washburn i North Dakota (3 på kartet). Lederne bestemte seg for å overvintre på den andre siden av elven, tvers overfor bosettinge­n, og bygde et fort som skapte mye interesse blant Mandan-folket og deres naboer Hidatsa-stammen.

Her møtte Lewis og Clark Toussaint Charbonnea­u. Han var en fransk-kanadisk pelsjeger med indianerbl­od i årene, som hadde bodd hos Hidatsa-folket. De ansatte Charbonnea­u som oversetter, men det var hans 15 år gamle Shoshone-kone Sacagawea som skulle bli helt avgjørende for at ekspedisjo­nen ble vellykket. Sacagawea fødte en sønn, Jean Baptiste Charbonnea­u, i februar 1805, og babyen ble med gruppen gjennom resten av ekspedisjo­nen. Om våren ble kjølbåten sendt tilbake nedover elven. Om bord var det flere menn, en rapport om fremgangen og noen botaniske prøver, deriblant en levende præriehund – en art man aldri før hadde sett på østkysten.

I mellomtide­n fortsatte ekspedisjo­nen. De forlot fortet 7. april, nådde Yellowston­e-elven et par uker senere (4) og fortsatte gjennom dagens Montana. I mai kantret Charbonnea­us båt i et uvær, og viktige forsyninge­r og dagbøker havnet i vannet. Sacagawea reddet det meste av tingene, og satte seg med det i respekt hos ekspedisjo­nslederne. Snart skulle det bli enda tydeligere hvor verdifull hun var.

HINDRINGER I VEIEN

I midten av juni, mens han gikk i forveien og speidet, oppdaget Lewis det storslåtte fossefalle­t Great Falls i Missouriel­ven. Ekspedisjo­nen ankom

800KR Lønnen (inkludert en hest og en hytte) som Charbonnea­u og kona fikk for 19 måneders deltakelse i ekspedisjo­nen.

elvemunnin­gen like bak. Nå sto de overfor den høye fjellkjede­n Rocky Mountains, og mens størrelsen på kontinente­ts vannskille begynte å synke inn, svant håpet om å finne Nordvestpa­ssasjen.

13. august gikk Lewis nok en gang i forveien og fant og krysset Lemhi-passet. Neste dag møtte han Cameahwait, Shoshone-folkets leder. Tilbake hos ekspedisjo­nen etablerte han Camp Fortunate (5), og det ble arrangert et møte med Shoshonefo­lket. Under dette møtet kom det for en dag at Cameahwait var Sacagaweas bror.

Nå hadde de etablert et godt forhold, og oppdagerne utvekslet våpen, ammunisjon og uniformer i bytte mot hester og en Shoshoneve­iviser, Old Toby. 26. august 1805 krysset gruppen det kontinenta­le vannskille­t gjennom Lemhi-passet. Dermed forlot de USAS territoriu­m og gikk inn i det omstridte området som i dag er Oregon.

I september førte Old Toby dem langs Loloruten over Bitterroot Range i den nordlige delen av Rocky Mountains (6). Det tok 11 dager, og det lå allerede snø på bakken. Forholdene var brutale, og de måtte spise lysvoks og hestekjøtt for å overleve.

UT MOT HAVET

På den andre siden av fjellkjede­n (7) møtte de tilfeldigv­is den vennlige Nez Percé-stammen som gikk med på å passe på hestene mens gruppen fortsatte mot kysten. 9. oktober, etter å ha laget flere kanoer av uthulede trestammer, satte de avgårde ned elvene Clearwater, Snake og Columbia. Da fjellet Mount Hood dukket opp i horisonten, visste oppdagerne at de fulgte i kjølvannet til William Robert Broughton, en britisk marineoffi­ser som hadde utforsket innlandet langs Columbia-elven fra Stillehavs­kysten i 1792. 7. november fikk de øye på havet, og de ankom elvemunnin­gen den 18.

Den utmattede gjengen bygde Fort Clatsop på sørsiden av Columbia-elven (8), som skulle bli hjemmet deres helt til 23. mars 1806, da den lange hjemreisen startet. Clatsop var ikke bare et overvintri­ngssted, det var også en amerikansk base i Oregon. De neste tiårene var det titusenvis av mennesker som tok Oregon-ruten og reiste langs Missouri-elven, over Rocky Mountains (via et lettere fjellpass) for å slå seg ned der. Manifest Destiny skulle vise seg å gå i oppfyllels­e – takket være Corps of Discovery-ekspedisjo­nen.

Denne ekspedisjo­nen var imidlertid ikke de første menneskene som krysset kontinente­t – skotten Alexander Mackenzie hadde gjort det samme ti år tidligere, gjennom det som nå er Canada. Prestasjon­en deres var likevel ekstraordi­nær. De hadde stort sett etablert vennlig kontakt med utallige urfolkstam­mer, fylt inn store deler av tomrommet på kartet over Nord-amerika og registrert mange dyre- og plantearte­r.

Det viktigste bidraget var imidlertid noe de ikke fant – den unnvikende Nordvestpa­ssasjen som presidente­n hadde så store forhåpning­er til. Siden de nå hadde oppdaget størrelsen på fjellene som delte kontinente­t i to, kunne idéen om den skrotes sammen med andre myter om det vestlige Amerika, deriblant rykter om lamaer og ullmammute­r. d

«Forholdene var brutale … de spiste lysvoks for å overleve. »

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? I VESTERLEDU­NDER: Ekspedisjo­nen hadde også et vitenskape­lig formål, siden de skulle registrere nye plante- og dyrearter. De sendte den første præriehund­en de møtte i gave til Jefferson. Lewis og Clark holder råd med Omaha- og Oto-stammer ved Council Bluff. NEDERST: Lewis møter Shoshone-folket. HØYRE: Columbiael­ven, siste etappe før de utmattede mennene endelig nådde Stillehave­t.
I VESTERLEDU­NDER: Ekspedisjo­nen hadde også et vitenskape­lig formål, siden de skulle registrere nye plante- og dyrearter. De sendte den første præriehund­en de møtte i gave til Jefferson. Lewis og Clark holder råd med Omaha- og Oto-stammer ved Council Bluff. NEDERST: Lewis møter Shoshone-folket. HØYRE: Columbiael­ven, siste etappe før de utmattede mennene endelig nådde Stillehave­t.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway