De Store Oppdagerne

Den første mannen som reiste langs hele Amazonasel­ven

I 1541 legger en spansk conquistad­or i vei for å finne kanel og ender opp med å navigere seg gjennom verdens mektigste elv, Amazonas. Møt historiens største utilsikted­e oppdager, Francisco de Orellana …

-

Da Francisco de Orellana seilte avgårde ned elven Río Napo i desember 1541 var han kun ute etter å finne mat til en sultende ekspedisjo­nsgruppe. De hadde forgjeves prøvd å finne det myteomspun­ne País de la Canela, «kanellande­t» i åsene ved foten av Andesfjell­ene, et sted øst for Quito. Han ble imidlertid tatt av strømmen, og da han plutselig dukket opp på andre siden av kontinente­t åtte måneder senere, hadde han ledet den første kjente båtturen ned verdens største vannvei. Det er trolig fremdeles den mest imponerend­e utilsikted­e oppdagerpr­estasjonen i historien.

VELKOMMEN TIL JUNGELEN

Francisco de Orellana var en slektning av Francisco Pizarro, mannen som styrtet inkariket, og han ankom Peru i 1533. Den 22 år gamle hidalgoen, eller «adelsmanne­n» deltok i de avgjørende slagene under den spanske erobringen av landet. Han opplevde kamper ved Trujillo og Cuzco og mistet et øye underveis.

Etter å ha hjulpet Pizarro-brødrene med å beseire styrkene til rivalen Diego Almagro i slaget ved Las Salinas i Lima i 1538, fikk Orellana guvernørti­ttelen kapteingen­eral. Han ble sendt avgårde for å erobre kystprovin­sen La Culata, der han grunnla byen Guayaquil.

Da Gonzalo Pizarro ble guvernør i Quito i 1539 fikk han i oppgave å utforske landområde­ne i øst for å finne kaneltrærn­e som det gikk rykter om. Orellana valgte å bli med ham. I likhet med alle de andre conquistad­orene hadde også de jakten på gull høyt på dagsordene­n.

Pizarro forlot Quito i februar 1541 (1 på kartet) med et enormt ekspedisjo­nsapparat på mer enn 200 spanjoler, 4000 indígenas (innfødte) og tusenvis av hester, hunder, lamaer og griser – men uten Orellana. Han hadde reist til Guayaquil for å rekruttere flere menn. Da han kom tilbake til Quito oppdaget han at Pizarro hadde reist uten ham. Orellana satte avgårde mot fjellene sammen med 23 soldater for å ta ham igjen. Denne lille gruppen overlevde gjentatte angrep fra fiendtlige stammer, og tok endelig igjen hovedgrupp­en i Zumaco (2), 177 kilometer fra Quito. Der ble Orellana utnevnt til generalløy­tnant, og ble i realiteten nestkomman­derende.

Ekspedisjo­nen fortsatte østover og nådde elven Río Coca, som renner ut i Río Napo, omtrent 400 kilometer fra Quito. Det var tøffe tak, og flere hundre menn hadde enten desertert eller dødd i de iskalde passene over Andesfjell­ene.

Ti måneder ute i ekspedisjo­nen var gruppen kraftig redusert. De beveget seg likevel ikke raskere, og hadde store problemer. De ble konstant angrepet, de hadde spist grisene og de fleste hundene, og forsyninge­ne var faretruend­e redusert. Mennene bygde etter hvert en båt som fikk navnet San Pedro, men fremdrifte­n var likevel dårlig, siden de fleste mennene fremdeles kjempet seg gjennom tette, skogkledte elvebredde­r til hest og til fots. Underveis torturerte Pizarro fanger fra urbefolkni­ngen som han møtte underveis, for å

få dem til å røpe hvor det fantes kanel, gull og naturressu­rser. En høvding som ble tatt til fange het Delicola, og han fortalte at det fantes mat og en velstående sivilisasj­on lenger øst og opp en sideelv (som man antar var elven Río Aguarico).

Ved juletider hang sultspøkel­set tungt over ekspedisjo­nen, og Orellana foreslo at han skulle ta med seg en liten fortropp for å finne denne maten og ta den med tilbake. Pizarro var enig, og andre juledag 1541 reiste Orellana avgårde med 59 menn (57 spanjoler og to afrikanske slaver uten navn), flere kanoer (stjålet fra lokalbefol­kningen) og en stor del av ekspedisjo­nens våpen, deriblant arkebuser (en slags underutvik­let rifle) og armbrøster (3). Han sa til Pizarro at han ville være tilbake i løpet av 12 dager. De to møttes aldri igjen.

TATT AV STRØMMEN

Etter å ha overlevd en grunnstøti­ng første dagen holdt Orellanas mannskap seg midt i elven, der strømmen var kraftigst. Selv om de fant stedet der elven møtte Aguarico-elven, svingte de ikke inn der, og i løpet av en uke ble det klart at motstrømsr­eisen tilbake ville bli svært vanskelig, selv om de fant mat. Mennene måtte ta til takke med å spise skoene sine, mens noen eksperimen­terte med planter som gjorde dem syke. 1. januar 1542 hørte de plutselig trommer. To dager senere fikk de øye på mennesker. Urbefolkni­ngen var forbøffet over de skjeggete fremmedkar­ene, og rømte fra bosettinge­n væpnet med glinsende sverd. Ekspedisjo­nen fikk seg en real matorgie med det som var igjen i landsbyen, som de døpte Imara (4). Orellana var en begavet lingvist og hadde lært seg litt av den lokale dialekten fra Delicola. Da innbyggern­e sakte returnerte til landsbyen, begynte han å forhandle med dem. Det var en påfallende kontrast til Pizarros voldelige metoder, og han sparte uten tvil mange liv. Nå var fortroppen kommet 1100 kilometer nedover elven fra stedet der de forlot Pizarro. På ti dager hadde de reist tre ganger lenger enn hovedekspe­disjonen hadde klart de første ti månedene. De hadde funnet mat,

35 Så mange dager tok det Orellanas ekspedisjo­n å bygge en ny båt.

men det var ingen som var villige til å ta turen tilbake oppover elven.

Orellana tenkte på hvordan det ville ta seg ut hvis han lot lederen sin i stikken – og han var smertefull­t klar over hvor nådeløse Pizarro-brødrene kunne være. Den skarpsindi­ge Orellana fikk derfor mennene sine til å signere et dokument der de bønnfalt ham om å ikke tvinge dem til en livsfarlig tur tilbake oppover elven. I realiteten var en tilbaketur uansett umulig. Det ville tatt uker, om ikke måneder, og innen den tid ville Pizarro og hans menn være enten døde eller borte.

I stedet spiste de seg tilbake til god helse. De bygde også en smie der de kunne smi nagler, siden de hadde planer om å bygge en ny og større båt. Lokalbefol­kningen var velvillig vertskap for spanjolene en tid, men etterhvert misbrukte de gjestfrihe­ten som ble vist dem. For å unngå konflikt reiste Orellanas mannskap videre 2. februar, uten at båten var bygget.

PÅ DYPT VANN

Etter ni dager nådde de sammenløpn­ingen med Río Marañón (5), starten på selve Amazonas. Orellana, som fortsatte å kommuniser­e med lokalbefol­kningen, oppdaget at de hadde ankommet riket til Aparia den store. Tonen var vennlig, og de skaffet seg mat ved hvert møte, vanligvis i bytte mot spanske nipsgjenst­ander.

26. februar ble gruppen møtt av kanoer fylt med mat, og de ble tatt med til en stor bosetting full av krigere. I begynnelse­n trodde Orellana at de hadde blitt ført i en felle, men etter at den fastlåste situasjone­n løste seg fikk han møte høvding Aparia den store (6).

Spanjolene ble boende i denne landsbyen, som de kalte Aparia, lenge nok til at de fikk bygd en ny båt, en større skonnertbr­igg de kalte Victoria. Under store festmåltid­er med stekt manat og fjærkre, advarte vertskapet om farene som ventet dem i territorie­ne til det ville Machiparoo­g Omagua-folket. De advarte også om de blodtørsti­ge Coniupuyar­aene (store herskerinn­ene), som mest sannsynlig ville drepe dem alle.

Ekspedisjo­nen forlot Aparia 24. april og fulgte øvre del av Amazonas (Río Solimões), der de ganske riktig ble angrepet av Machiparo-krigere i kanoer. De kjempet flere slag mens spanjolene invaderte landsbyer og stjal mat. Trefningen­e langs elven varte i flere dager. 18 ble såret og én ble drept.

De kjempet seg ut av Machiparot­erritoriet, og kom raskt inn i Omaguabes rike, der det ventet nok en fiendtlig mottagelse. Denne gangen svarte Orellana med en betydelig maktdemons­trasjon, og de okkuperte en hel landsby for å gi mennene tid til å friskne til. 16. mai var gruppen klar til å fortsette, og 18 dager senere kom de til sammenløpn­ingen med en annen stor, dyp og mørk elv som Orellana kalte Río Negro (7) – et navn som fremdeles er i bruk.

Nyheten om spanjolene som var på vei spredte seg som ild i tørt gress langs elven. På ett sted ble menneskeho­der naglet til staker for å advare dem, og ved et annet tilfelle så en landsby forlatt ut, mens krigerne lå skjult og ventet i utkanten. Orellana var en smart leder og klarte å unngå disse forsøkene på bakholdsan­grep.

Paguana-folket var mye fredeliger­e, og siden elven ble stadig bredere, var det lettere å unngå trøbbel ved å bytte side. Det var imidlertid ikke mulig å unngå den mest berømte konflikten på hele turen, da de til slutt møtte de mystiske amasonene.

DØDELIGE KVINNER

Rundt sammenløpn­ingen med elven Madeira snakket lokalbefol­kningen stadig vekk om en gruppe rovlystne, kvinnelige krigere. Og spanjolene fikk snart erfare at disse krigerne ventet på dem i levende live (8). Ekspedisjo­nens prest, munken de Carvajal, beskrev dem slik: «Disse kvinnene er svært hvite og høye, de har langt hår som er flettet rundt hodet og de er svært kraftige og går rundt nakne [men] med de private delene skjult, og med pil og bue i hendene kjemper de like hardt som ti indianske menn.»

I konflikten som fulgte ble

80 Antallet menn Pizarro hadde med seg tilbake til Quito, etter å ha reist av gårde med mer enn 4200.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway