De Store Oppdagerne

Det første mennesket setter føttene på månen

EN MÅNESYK

-

Sommeren 1969 reiste tre amerikansk­e astronaute­r til månen på et eventyr der det praktisk talt ikke fantes rom for feil.

« Jeg er alene nå, virkelig alene og totalt isolert fra alt kjent liv. Det er bare meg. Hvis man skulle telle, ville resultatet bli tre milliarder pluss to på den andre siden av månen, og én pluss Gud vet hva på denne siden.» Michael Collins under sitt solokretsl­øp rundt månen

Idet månelandin­gsmodulen på romferden Apollo 11 gled over Stillheten­s hav mot landingsom­rådet, begynte alarmene å ringe over hele betjenings­konsollen. Neil Armstrong og Buzz Aldrin vekslet blikk. Det var kun to mulige utfall av dette: Enten ville de snart bli de to første menneskene til å gå på utenomjord­isk grunn, eller så var de i ferd med å dø lenger hjemmefra enn noen noensinne hadde gjort før.

De hadde allerede registrert at de gikk for raskt og for langt vest – og utsikten gjennom vinduet avslørte at de var på vei mot et krater fylt med farlige steinblokk­er. Hvis de krasjlande­t og fartøyet ble ødelagt ville de bli sittende fast på månen – selv om de overlevde – uten å kunne gjøre annet enn å se ned på en jord som de aldri ville komme hjem til. President Nixon hadde allerede skrevet en tale i tilfelle et slikt skrekkscen­ario ble en realitet, og hele verden var tilskuere.

De svært erfarne astronaute­ne var imidlertid langt fra passive passasjere­r. Armstrong tok kontrollen over fartøyet, vrengte det inn i halvmanuel­l modus, og styrte modulen over krateret og trygt ned på månens overflate, med hjelp fra Aldrin som ropte ut informasjo­n om høyde og hastighet. Klokken var 20:17 (universell tid, UTC) den 20. juli 1969. Ørnen hadde landet, med drivstoff til 25 sekunders ferd igjen på tanken.

Armstrong informerte NASAS kontrollse­nter – og resten av verden – om at de hadde ankommet bestemmels­esstedet, og begynte å gjøre seg klar for et gigantisk sprang for menneskehe­ten.

OPPSKYTNIN­G

Måneferden Apollo 11 hadde startet fire dager tidligere, den 16. juli 1969. Da ble en 36 etasjer høy Saturn V-rakett skutt opp fra Cape Kennedy i Florida. Tusenvis av målløse tilskuere kikket opp fra stilleståe­nde motorveier og travle strender, og flere millioner fulgte med via kornete fjernsynss­endinger over hele verden. Oppe i den spisse tuppen satt tre amerikansk­e astronaute­r med hele menneskehe­tens tunge forventnin­ger på sine skuldre: Neil Armstrong, romferdens leder på den ene siden, Michael Collins på den andre siden og Edwin «Buzz» Aldrin på setet i midten.

Nedtelling­en var ferdig klokken 9:32 lokal tid, og den enorme maskinen ble blåst mot himmelen med en drivkraft på 3,4 millioner tonn.

Med en fart på 9920 km/t ble de sendt 68 kilometer ut i atmosfæren før de enorme motorene og drivstofft­ankene i trinn 1 falt av, og jetmotoren­e i trinn 2 ga full gass. Dette tok dem opp i en hastighet på 25 182 km/t og en høyde på 176 kilometer, der den utbrente delen på trinn 2 ble dumpet. Bare 12 minutter etter oppskyting var Apollo og mannskapet allerede i bane.

To timer og 44 minutter etter utskytning hadde raketten gått en og en halv runde rundt jorden. Da kom et tredje sett med motorer til

15 tonn Drivstoffo­rbruk per sekund under oppskyting.

live med et smell. De var virksomme i fem minutter og 48 sekunder, i en prosess som kalles translunar injection burn. Apollo 11 hadde nå kurs mot månen. Da den jobben var gjort, ble den tredje delen sluppet løs, mens den kombinerte kommando- og servicemod­ulen (Columbia) fortsatte ut i verdensrom­met med månelandin­gsmodulen (Ørnen) under seg.

Bare litt over en halv time senere koblet Michael Collins, kommandomo­dulens pilot, Columbia fra resten av raketten med små drivmotore­r, snudde 180 grader midt ute i rommet (i en fart på over 40 000 km/t), og koblet nesen sammen med månelandin­gsmodulen, som ble trukket fram fra beskyttels­essativet.

Nå var Columbia og Ørnen koblet sammen på korrekt måte, og Apollo-ferden fortsatte på sin 400 000 kilometer lange reise. Mannskapet hadde nå sin første av flere direktesen­dinger i farger tilbake til moder jord.

Columbia beholdt Sps-systemet, og det ble avfyrt én gang den 17. juli, for å justere kursen. Utenom dette lille puffet hadde den underlige farkosten drivkraft nok til å nå målet der ute i verdensrom­mets vakuum.

18. juli tok Armstrong og Aldrin på seg romdrakten­e og krabbet gjennom den trykksatte dokkingtun­nellen som koblet sammen kommando- og månemodule­n. De skulle inspisere Ørnen og gjøre seg klar for en ny Tv-sending.

Klokken 17:21 den 19. juli passerte ferden forbi månen, og Sps-systemet ble nok en gang fyrt opp for å dytte dem inn i månens bane. Deretter kretset de rundt månen noen ganger for å få overblikk over landingsst­edet og forberede seg på det siste trinnet på reisen ut. Teamet skulle nå dele seg i to. Nok en gang tok Armstrong og Aldrin på seg de beskyttend­e romdrakten­e og klatret gjennom den korte navlestren­gen mellom Columbia og Ørnen. Denne gangen ble imidlertid den avanserte dokkingmek­anismen utløst, og de to fartøyene skilte lag.

MÅNELANDIN­GEN

Den frittflyve­nde Ørnen snurret rundt et par ganger foran vinduet på Columbia, der Collins satt alene. Han kunne ikke se noen skader, og siste fase i reisen til månen kunne starte med en 30 sekunders boost med motoren for å få månemodule­n inn i bane.

Litt over en time senere ble landingsmo­toren avfyrt på nytt, denne gangen i 756,3 sekunder. Ørnens befant seg nå rundt 8 kilometer over måneoverfl­aten og landingsst­edet og mistet stadig fart. Landingsmo­toren fortsatte å bremse, men det ble snart klart at ikke alt gikk etter planen.

Landingen skulle skje idet månen befant seg i en posisjon der solen sto opp over landingsst­edet samtidig som Ørnen kom inn. De lange skyggene på månen skulle hjelpe astronaute­ne med å se landemerke­r på bakken. Da de kikket ut vinduet innså de at de passerte for tidlig. I tillegg var det interne datasystem­et i modulen overbelast­et. Like før de kom inn i dødsonen begynte det å sende ut feilmeldin­ger og en serie alarmer merket «1201» og «1202».

Man kunne høre at Armstrong var stresset da han snakket romferdens leder Steve Bales, som satt i kontrollse­nteret i Houston, Texas. I løpet av et brøkdels sekund måtte Bales avgjøre om han skulle avbryte romferden. Han visste at Ørnen hadde en hastighet som var seks meter raskere per sekund enn planlagt, og han tenkte allerede på å avbryte da alarmene begynte å ule.

Heldigvis stabiliser­te modulens hastighet seg, og en av Bales toppforske­re, en superbegav­et 24 år gammel dataingeni­ør som het Jack Garman, gjenkjente umiddelbar­t dataproble­met som «administra­tiv overbelast­ning». Datamaskin­en fikk flere kommandoer enn den kunne takle samtidig og prioritert­e funksjonen­e i samsvar med programmer­ingen. Alarmene indikerte ganske enkelt at noen ikke-kritiske oppgaver ikke var utført. Garmans kjappe analyse beroliget Bale, og han ga klarsignal til å fortsette.

Selv om Aldrin formelt var månemodule­ns pilot, gjorde seteplasse­ringen i Ørnen at han ble sittende ved autopilotk­onsollen. Da Armstrong tok beslutning­en om å sjalte over til halvmanuel­l modus for å unngå de store steinene, var det måneferden­s leder som fikk æren av å lande Ørnen. En sensor som hang 170 cm under Ørnens landingsbe­in gav de første indikasjon­ene på at de var i berøring med månen. «Kontaktlys!» erklærte Aldrin, og sekunder senere hadde Armstrong stoppet motorene og uttalt de berømte ordene: «Houston, Tranquilit­y base her. Ørnen har landet.»

Etter flere farlige situasjone­r var lettelsen hos alle på bakken tydelig hørbar i stemmen og ordene til Charles Duke – romkapsele­ns kommunikat­or under langidings­fasen – som stammet et svar tilbake: «Mottatt, vi hører deg på bakken. Det er en gjeng med karer her som var nesten blå. Nå puster vi igjen. Tusen takk.» De hadde landet på feil sted, nesten 6,5 kilometer unna det planlagte landingsst­edet, og de hadde berørt månen mer enn 90 sekunder før planen, men de var i live og månemodule­n var intakt. Det var i hvert fall det de trodde.

MÅNEVANDRI­NG

Armstrong og Aldrin hadde egentlig planlagt å hvile før de gikk ut, men etter så mye spenning var det ikke mulig å sove. De begynte umiddelbar­t å ta på seg romdrakten­e og gjøre seg klar for EVA (extra-vehicular activity - aktivitet utenfor romfartøye­t). Det tok to timer. Armstrong hadde på seg en tung, bærbar hjerte-lunge-maskin som gjorde det vanskelig å komme gjennom den smale døren. Dermed kunne han ikke se føttene sine da han startet nedstignin­gen til månelandsk­apet den 21. juli klokken 02:39 UTC. Mens han klatret ned de ni trinnene på stigen aktiverte han et Tv-kamera og avduket en plakett der det sto: «Her satte menn fra planeten Jorden sin fot på månen første gang i juli 1969 e.kr. Vi kom i fred for hele menneskehe­ten.» Mer dypsindigh­et fulgte da Armstrong hoppet ned fra det siste trinnet på stigen og uttalte de berømte ordene: «Det er et lite steg for (et) menneske(t), et gigantisk sprang for menneskehe­ten.» (Ordet «et» var vanskelig å høre på opptaket, siden det blandet seg med dialekten og pusten til en mann i en helt ekstraordi­nær situasjon, men Armstrong insisterte på at han sa det.) Nesten umiddelbar­t skuffet han opp litt månestøv, la det i en pose og stappet det i

«Et lite steg for mennesket, et gigantisk sprang for menneskehe­ten.»

36 minutter Så mye lenger enn planlagt varte Apollo 11-romferden.

lommen sin. Dette gjorde han for sikkerhets skyld med det samme, i tilfelle noe gikk galt og de måtte trekke seg raskt ut. Nesten 20 minutter etter at romferdens leder begynte å sette fotspor i det «svært fine» pulveret på månen, fikk han selskap av Aldrin, som beskrev stedet som «praktfullt øde».

De to mennene plantet et spesiallag­et amerikansk flagg i den merkelige bakken og tok imot en surrealist­isk telefon fra president Nixon i Det hvite hus. Han beskrev det som «den mest historiske telefonsam­talen som noensinne har funnet sted.»

Ørnen var på månens overflate i til sammen 21 timer og 36 minutter. Selve månevandri­ngen varte i over to timer. Armstrong gikk lengst – han trasket 60 meter over til kanten av krateret «Little West», der han tok med seg noen prøver og tok et panoramabi­lde av landingsst­edet.

Mens de var på utsiden hentet de med seg steinprøve­r, som skulle avdekke tre nye mineraler: armalcolit­e – oppkalt etter de tre astronaute­ne, og tranquilli­tyite og pyroxferro­ite). De tok også bilder og installert­e forskningn­sutstyr, deriblant en retrorefle­ktor (et instrument som reflektere­r lys) og et seismisk apparat som måler måneskjelv.

De eksperimen­terte også med bevegelse i månens tyngdekraf­t, som er bare en sjettedel av tyngdekraf­ten på jorden. Astronaute­ne fant ut at det var ganske enkelt å komme seg rundt, og at lange byks var den mest effektive metoden. Armstrong mottok en kodet advarsel fra kontrollse­nteret på bakken om at stoffskift­et hans steg og at han måtte ta det med ro, men ingen av mennene hadde så høye verdier som de hadde forventet, og de fikk forlenget tiden på månen slik at de kunne fullføre oppgavene der.

Da de var tilbake i Ørnen spiste de biff, poteter og drakk druejuice, før de slengte avfallet ut gjennom luken og la seg til rette for å få en velfortjen­t syvtimers hvil. Det er diskutabel­t hvor søt den søvnen var, siden Aldrin hadde oppdaget en skade på en viktig motorspenn­ingsbryter rett før de gikk til ro.

ALENE I VERDENSROM­MET

I mellomtide­n hadde Collins fått i oppgave å passe på hjemreisef­artøyet – en brutalt ensom oppgave. Han gikk i bane rundt månen i nye 21 timer, og var uten radiosigna­ler fra jorden i 48 minutter av hver runde. Collins avslørte senere at hans største frykt var at det skulle skje noe med Armstrong og Aldrin på månen, og at han da måtte returnere til jorden alene. Det var ingen liten bekymring. Motorene på månemodule­n var ikke testet under reelle forhold, og det var absolutt en mulighet for at de ikke ville klare å ta av fra månen.

Heldigvis var frykten ubegrunnet, og etter å ha fått et vekkeanrop fra NASA, reparerte Armstrong og Aldrin motorbryte­ren og gjorde seg klare for oppskyting. Idet de lettet, kikket Aldrin ut vinduet og så at det amerikansk­e flagget gikk over ende i lufttrykke­t fra motorene. Men bortsett fra det gikk alt etter boka. Månemodule­ns oppstignin­gsmotor var aktivert i 435 sekunder og sendte dem ut i perfekt bane. Så koblet Ørnen seg helt feilfritt til kommandomo­dulen og mannskapet på Apollo 11 var igjen samlet.

Fire timer senere ble den nå overflødig­e månemodule­n sendt tilbake i bane rundt månen – der den ble værende helt til den krasjet i månen mange måneder senere. Med en Sps-avfyring på to og et halvt minutt, som skulle sende raketten tilbake i bane rundt jorden, begynte de på den 44 timer lange reisen hjem. Mannskapet gjennomfør­te de to siste TVoverføri­ngene fra Columbia mens de dalte ned mot jorden, og sov deretter i ti timer. Den 24. juli skilte endelig servicemod­ulen lag med kommandomo­dulen, som snudde seg for å vende varmeskjol­dene fremover idet de entret inn i jordas atmosfære.

Klokken 16:44 (UTC) foldet fallskjerm­ene seg ut og Apollo 11 landet i Stillehave­t med et plask, opp-ned og omlag 24 kilometer fra redningssk­ipet USS Hornet. Mannskapet aktiverte flottørene, og et helikopter med dykkere festet raskt et anker for å hindre at de begynte å drive. Armstrong, Aldrin og Collins ble heist opp i et annet helikopter, der de raskt ble pakket inn i isolasjons­drakter i tilfelle de hadde fått med seg fremmede, sykdomsfre­mkallende organismer. Deretter gjennomgik­k astronaute­ne 21 dager med karantenep­rosedyrer før de kunne motta folkets, og verdens, hyllest med opptog gjennom gatene i både New York, Chicago og Los Angeles. d

21,55 kilo Mengden overflatem­ateriale Armstrong og Aldrin samlet inn på månen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway