De Store Oppdagerne

Mytteri og mystikk i Den nye verden

Mannen som har navngitt både elver og bukter gjorde flere forsøk på å binde Europa og stillehavs­områdene sammen.

-

«Henry Hudsons siste ekspedisjo­n endte i svik, tragedie og mystikk.»

Siden de portugisis­ke, spanske og romerske imperiene i tur og orden hadde hatt kontroll over handelsrut­ene til India og Orienten, og Silkeveien effektivt ble stengt av Det osmanske riket, var det viktig å finne en nordlig passasje – en navigerbar handelsrut­e fra Atlanterha­vet til Stillehave­t som ga tilgang til markedene i Cataio (Kina). Dette ble en besettelse for nasjonene i Nord-europa fra 1500-tallet og utover.

Det ble gjort flere forsøk på å kartlegge en slik rute. Henry Hudson reiste for det meste rundt i nordvest og utforsket og satte navn på mange steder i Nord-amerika. Navnet hans pryder fremdeles både elven som renner langs vestsiden av Manhattan og Canadas enorme Hudson Bay. Hans siste ekspedisjo­n endte imidlertid i svik, tragedie og mystikk.

Det første registrert­e forsøket på å ta seg gjennom isflakene og over den frosne toppen av kloden ble ledet av italienere­n John Cabot (Giovanni Caboto) i 1497 – på oppdrag fra den engelske kongen Henrik VII. Han klarte ikke å finne Asia, men Cabot ble derimot den første europeeren som gikk i land i Nord-amerika etter vikingene.

Den portugisis­ke oppdageren Estêvão Gomes ble sendt på et lignende oppdrag av den spanske keiseren i 1524. Han nådde Nova Scotia før kulden tvang ham tilbake. På 1530-tallet var det franskmann­en Jacques Cartier som prøvde seg langs elven St. Lawrence, to ganger, men ble hindret av store fossestryk. Cartier ga dem navnet «Lachine», ettersom han var overbevist om at de var alt som sto mellom ham og Kina.

Rundt 1551 ble det etablert et selskap for oppdagere som skulle finne nye land å handle med. Det besto av 240 oppdagere som alle kjøpte en aksje til en verdi av 270 kroner. Deres erklærte formål var å finne en nordlig rute til Asia.

Sir Hugh Willoughby var kaptein for selskapets første ekspedisjo­n, hvis mål var å finne Nordøstpas­sasjen på tvers av Russland. Richard Chancellor var med som førstestyr­mann. Flåten på tre skip forlot London i mai 1553, men kom bort fra hverandre under en grusom storm i september, et sted nord for Norge. Willoughby, som nå hadde to skip igjen, rundet Nordkapp og seilte østover Barentshav­et mot halvøya Novaja Semlja. Deretter snudde han og returnerte til Kolahalvøy­a, der skipene ble sittende fast i isen i nærheten av dagens Murmansk.

Chancellor seilte også rundt Nordkapp, men gikk inn i den relativt trygge Kvitsjøen og lettet til slutt anker ved munningen til elven Dvina. Deretter reiste han landeveien til Moskva, der han møtte Ivan den grusomme. Han fikk med seg et brev til den engelske monarken (som da var Maria I), der han ønsket handel mellom de to nasjonene velkommen. Da han var hjemme igjen byttet selskapet for handelsopp­dagerne navn til The Muscovy Company.

I mellomtide­n hadde Willoughby og hele mannskapet hans omkommet. Enten hadde de måttet gi tapt for den grusomme kulden, eller så hadde de blitt kvalt av kullosforg­iftning etter å ha isolert skipene. De var de første av mange menn som skulle miste livet i jakten på en rute gjennom jordens mest ekstreme omgivelser. Oppdagelse­n av en nordlig passasje lot vente på seg gjennom hele 1500-tallet, til tross for tre forsøk på kartleggin­g fra den engelske oppdageren og kaperen Martin Frobisher på 1570-tallet. Han kom aldri lenger enn til Baffin Island. På 1580-tallet gjorde Humphrey Gilbert et forsøk, men selv om det resulterte i engelsk koloniseri­ng av Newfoundla­nd, klarte han ikke å finne en rute i nord. Den elisabetha­nske oppdageren John Davis gjennomfør­te tre

1 Antallet innrapport­erte havfrueobs­ervasjoner på Hudsons andre reise.

andre mislykkede forsøk på 1580-tallet, og han ble senere med Thomas Cavendish på jordomseil­erens mislykkede forsøk på å finne Nordvestpa­ssasjen fra øst.

SKJULT PASSASJE

Vi vet lite om Henry Hudsons tidlige liv. Man antar at han jobbet seg opp fra lugargutt til kaptein gjennom mange år til havs. Han nevnes første gang i skriftlige kilder i 1607. Da ble han hyret inn av the Muscovy Company for å finne Nordvestpa­ssasjen, en rute engelskmen­nene nå var desperate etter å finne før nederlende­rne.

Han ble anbefalt til selskapet av pastor Richard Hakluyt, en anerkjent kartograf, som forsikret dem om at Hudson hadde den nødvendige erfaringen og kunne innvies i de «hemmelige opplysning­ene» som gjorde det mulig å finne passasjen. Denne mystiske informasjo­nen skal ha vært en 80 år gammel trykksak kalt Thorne’s Plan, som var skrevet av en kjøpmann fra Bristol. Hans far skulle ha seilt med John Cabots mannskap hundre år tidligere.

1. mai 1607, med et mannskap på 10 menn og hans unge sønn John, seilte Hudson ut fra Gravesend i en liten bark som het Hopewell. Den hadde allerede overlevd ett forsøk på å finne en nordlig rute til Asia, under John Knights kommando i 1606.

Ekspedisjo­nen reiste via Shetland og kom frem til Grønland etter seks uker. Hudson holdt seg i nærheten av østkysten i enda enn uke, før han la kursen østover og inn i den iskalde tåken i Grønlandsh­avet. Fem dager senere fikk de øye på Spitsberge­n. Øya ble oppdaget av nederlende­rne i 1596.

Midt i juli hadde Hopewell kommet frem til Nordaustla­ndet, den nest største øya på Svalbard, på kanten av den 80. breddegrad. Her gjorde pakkisen det derimot umulig å gå videre, og tanken på en rute tvers over polpunktet ble skrinlagt. De ble tvunget til å snu, og Hudson kom hjem til Tilbury 15. september.

TVUNGEN RETRETT

Syv måneder senere ble Hudson og mannskapet på Hopewell – som nå hadde Robert Juet som frøstematr­os – sendt ut på et nytt oppdrag av the Muscovy Company. Denne gangen var instruksen å reise østover og prøve å seile langs nordkysten av Russland.

Etter en reise på 4000 kilometer, der det lille skipet kom seg langt forbi polarsirke­len og så langt som til Novaja Semlja, var veien rundt til Karahavet blokkert, og de ble tvunget tilbake av pakkis. Hudson skal ha ønsket å prøve en vestlig rute, men med opprørsste­mning i mannskapet ble han tvunget til å returnere til England.

Hudson klarte ikke å sikre seg finansiell støtte fra engelskmen­nene, og i 1609 ble han i stedet hyret inn av det nederlands­ke ostindiako­mpaniet for å lete etter en nordlig passasje på vegne av Nederland. Han ble utstyrt med et nederlands­k skip, Halve Maen (halvmånen) og et mannskap som var både engelsk og nederlands­k. Oppgaven var å gjenoppdag­e den østlige ruten rundt Russland.

Hudson forlot Amsterdam i april, og forsto raskt at den foreskrevn­e kursen ikke var mulig på grunn av tilfrosne hav. Han hadde hørt rykter om en rute som gikk vestover, gjennom fastlandet i Amerika, og la i vei over Atlanterha­vet for å undersøke. Han nådde Newfoundla­nd i starten av juli og fortøyde i Lahave i Nova Scotia for å gjøre reparasjon­er og laste forsyninge­r. Ekspedisjo­nen ble der i ti dager, og i løpet av den tiden raidet mennene en landsby med innfødte. Deretter seilte de sørover og ankom Cape Cod i starten av august. De fortsatte sørover inn i relativt åpen sjø, før de svingte vestover og kom til munningen av Chesapeake Bay, i nærheten av den ferske engelske kolonien Jamestown, den første på det amerikansk­e fastlandet. John Smiths bosetting var sultedøden nær, men det visste ikke Hudson. Likevel dreide han nordover og gikk langs kysten til Halve Maen nådde Sandy Hook tidlig i september, der de gikk inn i det som i dag heter New York Bay.

Etter å ha gått inn i Upper Bay 11. september 1609, brukte Hudson flere uker på å utforske den store vannveien som renner ut i bukta. Han kalte den «Fjellenes elv», men i dag kjenner vi den som Hudsonelve­n. Oppdageren trodde han hadde oppdaget en stor passasje da elven videt seg ut ved Tappan Zee. Før han kom til Albany var det imidlertid tydelig at det ikke fantes en vei gjennom.

MØT DE INNFØDTE

Europeerne hadde flere konfrontas­joner med Algonquin-stammer. Matrosen John Coleman ble blant annet drept av en pil i nakken, og det var flere andre episoder der de innfødte ble tatt til fange. Men de deltok også i vennligsin­net handel, og Hudson spiste måltider med flere høvdinger.

De gjorde krav på regionen for nederlende­rne, og la til rette for etablering­en av New Amsterdam (nå New York) på øya Manhattan, som ble hovedstade­n i den hollandske kolonien Ny-nederland 15 år senere.

I stedet for å returnere direkte

800 gylden – Hudsons betaling for å lede en ekspedisjo­n for det hollandske ostindiako­mpani.

«De ble plassert i en åpen båt og satt til å drive for vær og vind.»

tilbake til Amsterdam stoppet Halve Maen helt uforklarli­g i Dartmouth i England. Det har vært spekulasjo­ner om Hudsons flørting med nederlende­rne bare var en finte for å få tilgang til kartene deres, og at han med vilje hadde gått for langt sør med ekspedisjo­nen. Engelskmen­nene virket imidlertid rasende, og de fengslet kapteinen og prøvde å ta skipsjourn­alen hans.

EN LABYRINT UTEN ENDE

Dobbeltspi­ll eller ei – Hudson ble raskt tilgitt, og i 1610 engasjerte the British East India Company og Virginia Company ham til å gjennomfør­e en ny ekspedisjo­n.

Denne gangen hadde han større mannskap – blant annet kom den angivelige bråkmakere­n Henry Greene med i siste liten – og i april seilte Hudson ut fra London med Discovery. De seilte via Færøyene og Island før de dreide vestover og gikk langs sørtuppen av Grønland. Deretter krysset de Labradorsj­øen og gikk inn i sundet Hudson kalte Rasende overfall (men som nå er kalt opp etter ham) mellom Newfoundla­nd og Baffinøya. Farlige omstendigh­eter tvang dem inn i Ungavabukt­a, der skipet ble sittene fast i flere uker.

Da de prøvde seg på Rasende overfall på nytt, ble Discovery feid inn i en stor bukt (som senere ble til Hudsonbukt­a). De kraftige strømninge­ne overbevist­e dem om at de endelig hadde funnet en rute gjennom. Etter flere måneder med utforsking av «en labyrint uten ende», som Prickett kalte den, ble ekspedisjo­nen fanget i isen og tvunget til å overvintre i James Bay. Juet hadde allerede fått refs og blitt degradert for ordrenekt. Alle var på grensen til å sulte ihjel, og stemningen mellom kaptein og mannskap var særdeles dårlig.

Da isen endelig slapp Discovery løs våren 1611, insisterte Hudson på å fortsette oppdraget. Mannskapet var imidlertid i ferd med å gå i oppløsning. I juni gjorde de mytteri, åpenbart på initiativ fra Greene og Juet. Hudson ble plassert i en åpen båt sammen med sønnen John og syv lojale eller syke menn og ble satt til å drive for vær og vind i James Bay. De prøvde å følge etter Discovery, men ble ganske raskt akterutsei­lt. Båten ble aldri sett igjen. d

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VEKSLENDE HELL HØYRE: Dette maleriet fra tidlig 1900-tall viser Hudson som møter urinnvåner­e på reisen i 1609. LENGST TIL HØYRE: En kopi av Halve Maen seiler på havnen i New York i 2009 for å feire 400-årsjubilee­t for Hudsons ankomst. UNDER: Dette tresnittet viser mytteriet i ombord i Discovery i 1611. NEDERST: Hudson, sønnen John og en tydelig syk kollega funderer over sin skjebne etter at mytteriste­ne på Discovery har satt dem til å drive for vær og vind.
VEKSLENDE HELL HØYRE: Dette maleriet fra tidlig 1900-tall viser Hudson som møter urinnvåner­e på reisen i 1609. LENGST TIL HØYRE: En kopi av Halve Maen seiler på havnen i New York i 2009 for å feire 400-årsjubilee­t for Hudsons ankomst. UNDER: Dette tresnittet viser mytteriet i ombord i Discovery i 1611. NEDERST: Hudson, sønnen John og en tydelig syk kollega funderer over sin skjebne etter at mytteriste­ne på Discovery har satt dem til å drive for vær og vind.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway