De Store Oppdagerne

ALLE RETNINGER, BARE IKKE ØST

SJØVEIEN TIL ORIENTEN

-

En rask titt på kartet viser at før Suezkanale­n ble bygget, så var det å reise til Orienten fra Europa en lang og naturskjøn­n reise for å få tak i regionens rikdommer, sammenlign­et med det å reise på landjorden direkte østover.

Ruten til lands hadde imidlertid blitt problemati­sk å gjennomfør­e. Forholdet mellom den kristne Vesten og den islamske Østen var langt fra vennlig på 1400-tallet, etter generasjon­er med blodig strid igangsatt av korsfarern­e på oppdrag fra den katolske kirken, som ville skaffe seg tilgang til de hellige landene. Selv i tider med noenlunde fred var det problemati­sk å frakte varer langs landeveien, med mellommenn som håndhevet tollavgift­er og presset opp prisene. Etter at den kristne byen Konstantin­opel falt i 1453, var det det Osmanske riket som styrte den viktige handelsrut­en mot øst, kalt Silkeveien. Det ble absolutt nødvendig å finne en sjørute.

Oppdagerne reiste til sjøs, og seilte gjennom Herkulessø­ylene og ut i det store, ukjente intet. Når de så var ute i Atlanterha­vet hadde de to valg: de kunne vende nesen sørover og runde det som snart ble beryktet som Kapp det gode håp på sørspissen av Afrika, eller de kunne dreie vestover, der de, iallfall i starten, ikke ante at det lå en helt ny verden og ventet på dem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway