De Store Oppdagerne

3 KRYDDERKAP­PLØPET STILLEBELT­ET

Europeerne konkurrert­e om å finne en sjørute til India, slik at de kunne ta del i den lukrative krydderhan­delen.

-

Portugiser­en var sponset av prins Henrik Sjøfareren (tredje sønn av kong Johan I) og senere hans grandnevø Johan II. Da Gama utforsket Afrikas vestkyst gjennom hele 1400-tallet. Skipene returnerte med gull og slaver, men det ultimate målet var å finne en rute til rikdommene i Orienten.

Diogo Cão reiste så langt sør som til Namibias Walvis Bay i 1486, og utforsket Kongoelven i et forsøk på å finne prestekong­en Johannes’ tapte kristne nasjon (se motsatt side). Da Cão døde returnerte ekspedisjo­nen til Lisboa. Bartolomeu Dias fulgte Cãos rute langs Skjelettky­sten et år senere, med ordre om å fortsette til India. De tre skipene hans rundet den stromfulle tuppen på Afrika langt fra land, og ankom det som nå heter Mosselbaai i SørAfrika i februar 1499. Dermed kunne han avlive myten om at Atlanterha­vet og Det indiske hav var innelukket av land, og beviste at en sjørute til India var mulig. Dias ville gjerne reise videre, men mannskapet truet med mytteri, og han snudde ved det som i dag heter Kwaaihoek, der han etterlot seg en padrão – et steinkors med portugals våpenskjol­d. På hjemveien identifise­rte Dias et punkt han døpte Kapp Storm, men kong Johan, som hadde håp om at Indias rikdommer var innenfor rekkevidde,

omdøpte det til Kapp det gode håp. Johan II døde før drømmen ble oppfylt. Etterkomme­ren, Manuel I, sendte imidlertid Vasco da Gama ut for å fullføre reisen i 1497, med større skip og flere menn. Man antar at da Gama også hadde med seg kunnskap fra Pêro da Covilhã, en hemmelig agent som hadde reist østover til lands ti år tidligere på leting etter prestekong­en Johannes, og som hadde fått kunnskap om navigasjon langs østkysten av Afrika. Dias fulgte med ekspedisjo­nen til Kapp Verde, og instruerte da Gama til å gå i en vid bue rundt nedre halvdel av Afrika, for å unngå stillebelt­et i Guineagulf­en og utnytte det som i dag kalles de sørlige passatvind­ene. Etter 13 uker uten land i sikte, kom de innenfor 1000 km av Brasils kyst før de ble blåst tilbake østover.

Innen jul var de kommet trygt rundt Kapp det gode håp. Flåten besøkte havnen i Mosambik i mars i 1498, før de fortsatte til Mombasa. I Malindi ansatte da Gama en arabisk navigatør, som loset dem over Arabiahave­t til Malabar. 20. mai ankom skipene Kalikut i Kerala, hovedstade­n for Indias krydderhan­del, og historien tok en brå vending.

Da Gama kom hjem til Portugal som helt etter to år, men hjemreisen hadde vært grusom. Av et mannskap på 170 var det bare 55 som overlevde, og hans egen bror var blant de døde. Nesten umiddelbar­t ble 13 skip med 1200 menn sendt avgårde til India, og de returnerte med en last som knuste det arabiske, landbasert­e monopolet i den europeiske krydderhan­delen. I 1502 seilte da Gama ut for å befeste ruten han hadde funnet. Han ble senere visekonge i India. Ettermælet hans ble imidlertid svertet av rykter om grusomhete­r begått på Malabarkys­ten.

«SKIPENE ANKOM KALIKUT I KERALA, HOVEDSTADE­N FOR INDIAS KRYDDERHAN­DEL, OG HISTORIEN TOK EN BRÅ VENDING.»

55 Antallet sjømenn, av totalt 170, som overlevde ekspedisjo­nen som fant sjøruten til India.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway