De Store Oppdagerne

SLAGET PÅ MACTAN

SLÅTT MED BAMBUS

-

På Filippinen­e kommuniser­te Magellan med lokale rajaer gjennom sin malayiske slave Enrique. Flere høvdinger på øyene, deriblant raja Humabon på Cebu, konvertert­e til kristendom­men. Til gjengjeld støttet Magellan Humabon i en krangel med naboen Lapu-lapu, som var høvding på øya Mactan, og som nektet å konvertere eller underkaste seg den spanske kongen.

Den 27. april 1521 reiste 60 tungt bevæpnede europeere sammen med en flåte innfødte båter til Mactan, der Lapu-lapu nok en gang nektet å anerkjenne Humabon og spanjolene­s myndighet.

Satt opp mot 1500 krigere instruerte Magellan – som skal ha vært fornøyd med den frykten hans overlegne våpenarsen­al av rifler, armbrøster, sverd og økser skapte – Humabon til å holde seg i bakgrunnen, mens han vasset i land med bare 49 mann for å angripe.

I et forsøk på å skremme øyboerne, satte de fyr på flere hus, men det gjorde Lapu-lapus krigere rasende. I slagsmålet som fulgte var europeerne nedtynget av våpen, og Magellan ble gjenkjent og såret av et spyd som ble kastet. Han ble felt og ble omringet og drept sammen med flere andre. Kapteinen var nå død, og de overlevend­e trakk seg tilbake til båtene sine.

Flere dødsfall kom da Humabon vendte seg mot europeerne – muligens for å støtte Enrique, som sjømennene nektet å slippe fri selv om Magellan hadde gitt ordre om å gjøre det hvis han døde. Flere ble forgiftet under et festmåltid, deriblant Duarte Barbosa og João Serrão, som hadde overtatt ledelsen av ekspedisjo­nen. Nå tok Sebastián Elcano kommandoen, og han beordret øyeblikkel­ig avreise.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway