De Store Oppdagerne

UTENFOR KARTET

UTFORSKING AV HAVENE

-

Sammen med kunstneris­ke fremskritt i renessanse­n, var trykkpress­en den nye oppfinnels­en som skapte revolusjon innen kartproduk­sjon på 1400-tallet. Nå kunne man produsere detaljerte navigasjon­skart som inneholdt naturlige kjennetegn og kompasslin­jer.

Pålitelig kartografi og geografisk kunnskap var fremdeles dyrebar, intellektu­ell eiendom, og årsakene til det var både økonomiske, militære og diplomatis­ke. Oppdagerne ble voktet med stor mistenksom­het, men det fantes samarbeid, spesielt mellom portugiser­ne. På samme måte som Diogo Cão nøt godt av Henrik Sjøfareren­s arbeid, kunne Bartolomeu Dias gi Vasco da Gama kunnskap om hvordan man kunne unngå stillebelt­et, fange opp passatvind­ene og runde kappet på reisen til India.

Mens oppdagerne ofte reiste ut i blinde, opplyste de hele verden i etterkant. Columbus visste ikke hvor han var da han gikk i land på Bahamas i 1492. Han hadde imidlertid med seg en spansk kartograf som het Juan de la Cosa. I 1499 reiste de la Cosa sammen med Alonso de Ojeda til Sør-amerika, og deretter laget han det som ble det første europeiske verdenskar­tet som inneholdt det amerikansk­e kontinente­t. Åtte år senere var den første, kjente bruken av ordet Amerika med på verdenskar­tet Universali­s Cosmograph­ia, laget av de tyske kartografe­ne Martin Waldseemül­ler og Matthias Ringman. Kartet viste at kontinente­t ikke var koblet sammen med Asia.

Magellan arbeidet med kosmografe­n Rui Faleiro – en pionér innen bruk av vitenskape­lige metoder for å bestemme lengde- og breddegrad­er – når han skulle planlegge en ekspedisjo­n. De portugisis­ke kartografe­ne Jorge Reinel og Diogo Ribeiro utviklet også kart for Magellans reise, men ingen kartmakere kunne ha forberedt ham på det overvelden­de store Stillehave­t. I 1527 brukte Ribeiro informasjo­n fra Magellans legendaris­ke ekspedisjo­n til å skape det første vitenskaps­baserte verdenskar­tet, Padrónreal.

Magellans mannskap skrev daglig i en bok der de dokumenter­te sted, avstander og landemerke­r. Derfor vet vi at de mistet en hel dag på jordomseil­ingen vestover fordi de gikk mot jordens rotasjon.

«INGEN KARTMAKER KUNNE HA FORBEREDT MAGELLAN PÅ DET OVERVELDEN­DE STORE STILLEHAVE­T.»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway