De Store Oppdagerne

DAR AL-ISLAM

-

Mens han reiste i det kristne, flerreligi­øse Kina og de nymuslimsk­e samfunnene, holdt Ibn Battuta seg for det meste innenfor en etablert, muslimsk verden kalt Dar al-islam. Som utdannet muslim ble han godt mottatt i alle nasjonene, og avanserte nettverk la godt til rette for handel og reiser. Store deler av Dar al-islam var fremdeles i sjokk etter den ferske mongolske invasjonen, som hadde skapt ii-khanatet Persia, svekket Bagdad og Damaskus og flyttet makten til Egypt.

1 TANGER Juni 1325

Ibn Battuta forlater Marokko på sin første pilegrimsr­eise. Han ankommer Egypt våren 1326, og besøker først Alexandria og deretter Kairo.

2 DAMASKUS Ramadan 1326

Han prøvde å nå Mekka via Nilen og Rødehavet, men reiser til Damaskus via Hebron, Jerusalem og Bethlehem.

3 MEKKA OG MESOPOTAMI­A November 1326-27

Etter en måned i Mekka utforsker Ibn Battuta Mesopotami­a, og besøker Basra, Shiraz, Tabriz og Mosul. Han returnerer til Mekka og blir værende der noen år.

4 MOGADISHU Ca. 1330

Han opplever Mogadishus glansperio­de, og lever i «en voldsomt stor by» full av handelsmen­n. Han følger kysten av Øst-afrika til Kilwa før han reiser til Mekka for tredje gang.

5 KONSTANTIN­OPEL 1332

Via Krimhalvøy­a reiser Ibn Battuta langs Volga sammen med lederen for Den gylne horde, før han reiser sammen med en av khanens koner til Konstantin­opel, den gang en kristen by.

6 DELHI Ca. 1334

Han krysser den eurasiske steppen og bor hos en mongolsk leder. Deretter reiser Ibn Battuta til India, der han arbeider under den ustabile Muhammad bin Tughluq, sultan i Delhi.

7 KALIKUT 1341

Ibn Battuta reiser til Kina med gaver som skal overbringe­s til keiseren. Katastrofe­n rammer i Kalikut, der et uvær gjør at både skip og last forliser.

8 MALDIVENE 1343-45

Landet har nylig konvertert og har behov for utdannede muslimer som kan etablere en ny orden. Øynasjonen utnevner Ibn Battuta til dommer, overøser ham med gaver og slaver, og gjør det vanskelig for ham å reise – helt til han inngår ekteskap med fire kvinner, misbruker makten og fornærmer guvernøren.

9 SØRØST-ASIA 1345

Han flykter fra Maldivene og utforsker Ceylon (Sri Lanka) og dagens Bangladesh, der han møter den berømte sufimuslim­en Shah Jalal, før han fortsetter til Sumatra, Malaysia og Vietnam på vei til Kina.

10 KINA 1345-46

Han går i land i Ch’uan-zhou, og utforsker deler av det mongolse Kina, deriblant Guangzhou, Fuzhou og Hangzhou, og reiser trolig langs Keiserkana­len til Beijing for å møte keiser Togon-temür fra yuan-dynastiet (her hersker det en viss tvil). Han ser og beskriver Den kinesiske mur.

11 ANDALUSIA 1349-50

Han returnerer fra Kina gjennom et Persia i oppløsning, med svartedaud­en i hælene. Han tar en kort tur til Marokko før han reiser til Andalusia for å kjempe for muslimstyr­te Gibraltar, som er angrepet av kristne styrker. Trusselen opphører og han utforsker Granada-regionen i stedet.

12 MALI 1351

Han krysser Atlas-fjellene og Sahara, og fullfører sin reise gjennom den islamske verden med en tur til Mali. Der bor han hos Mansa Sulayman og besøker Timbuktu.

13 TAKADDA (NÅ AZELIK I NIGER) 1352

Han blir kalt hjem av sultan Abu Inan Faris, og Ibn Battuta kommer hjem til Marokko via Sijilmasa i en stor karavane med 600 kvinnelige slaver. I september 1353 er han hjemme for godt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway