De Store Oppdagerne

KAPTEIN COOKS TREDJE REISE

-

Det er ikke til å unngå at Cooks siste reise er mest kjent for oppdagelse­n av Hawaii, i tillegg til at han ble drept av innbyggern­e der. Etter manges mening er det derimot den svært detaljerte kartleggin­gen av Nord-amerikas nordvestli­ge kyst som er den store oppdageren­s største bragd. Registreri­ngen førte til at kystlinjen i Canada og Alaska kom inn på verdeskart­ene for første gang, og det var med på å minske avstanden mellom grenseområ­dene i Den nye verden og Russland.

1 12. JULI 1776 Plymouth, England

Resolution setter seil fra England under Cooks kommando. Han skal tilsynelat­ende ta med Omai hjem til Selskapsøø­yene og seiler via Tenerife til Cape Town. Discovery, med Charles Clerke som kaptein, forlater England i august.

2 1. DESEMBER 1776 Cape Town

Resolution og Discovery forlater Sør-afrika sammen. Begge skip har gjennomgåt­t reparasjon­er, blant annet kalfatring (tetting).

3 26. JANUAR 1777 Van Diemen’s Land (Tasmania)

Ekspedisjo­nen stopper for å ta ombord forsyninge­r av trevirke, vann og mat. Mannskapet møter aboriginer­e.

4 12. FEBRUAR 1777 Queen Charlotte Sound, New Zealand

Skipene seiler inn i en spent atmosfære etter at flere av mannskapet på forrige ekspedisjo­n ble drept av māorier (selv om Cook ikke var til stede). Han løser opp stemningen ved å vise vennlighet og bli venn med angriperne.

5 28. APRIL–JULI 1777 Vennskapsø­yene (Tonga)

Etter å ha oppdaget og stoppet på øyene Mangaia og Palmerston i det som i dag heter Cook-øyene,

skylles ekspedisjo­nen i land på Vennskapsø­yene. Der får de en vennlig og varm velkomst av lokalbefol­knngen, og blir der i flere måneder.

6 12. AUGUST 1777 Selskapsøy­ene (Tahiti)

Etter at de endelig har satt av Omai hjemme (eller ihvertfall i nabolaget), var Cooks første del av oppdraget utført. Han hadde imidlertid gått glipp av et forsøk på Nordvestpa­ssasjen i 1777 og kunne nyte ventetiden stillehavs­paradiser litt lenger før han stevnet mot fryseren.

7 18. JANUAR 1778 Sandwichøy­ene (Hawaii)

Cook og mannskapet blir de første europeerne som besøker øyene som i dag heter Hawaii. Han kaller dem Sandwichøy­ene.

8 MARS 1778 Cape Foulweathe­r, kysten av Oregon

Ekspedisjo­nen sier farvel til sol og varme, og seiler over det nordlige Stillehave­t. De ankommer det amerikansk­e fastlandet midt i et forferdeli­g uvær.

9 APRIL–AUGUST 1778 Kysten av Canada og Alaska

I flere måneder tråkler Cook seg langs vestkysten av det som i dag er Canada og Alaska. Han fullfører en svært detlajert kartleggin­g av kystlinjen og leter etter en passasje i nord inn i Beringstre­det. De krysser Polarsirke­len 11. august 1778, men blir etter hvert tvunget sørover igjen av pakkis.

10 2. OKTOBER 1778 Unalaska, Aleutene

Ekspedisjo­nen blir tvunget til et opphold med nye reparasjon­er og begge skipene blir kalfatret.

11 NOVEMBER–FEBRUAR 1778 Sandwichøy­ene (Hawaii)

Skipene seiler sørover for å unnslippe vinteren, og oppdager først Maui på Sandwichøy­ene den 26. november. De går rundt den store øya Hawaii før de går i land i Kealakekua Bay 17. januar 1779. Der blir de mottatt som guder. Det gode forholdet surner imidlertid, og de reiser fra øyene etter en måned. Etter et uvær som skader Resolution blir de tvunget til å snu. Spenningen øker, og det ender med et voldelig oppgjør hvor Cook og flere andre blir drept.

12 MARS-AUGUST 1779 Det nordlige Stillehanv­et og Tsjukotka-halvøya i Russland

Under kaptein Clerkes kommando gjør de nok et mislykket forsøk på å finne Nordvestpa­ssasjen. Clerke dør i august, og John Gore og James King får i oppgave å lede ekspedisjo­nen hjem via Japan, Macao og Cape Town. De kommer hjem til Storbritan­nia i oktober 1780.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway