De Store Oppdagerne

HISTORIEN OM APOLLO

-

25. mai 1961, idet romkappløp­et virkelig begynte for alvor, erklærte president Kennedy til kongressen at amerikaner­ne ville lande med mennesker på månen innen ti år. Han levde ikke lenge nok til å oppleve det, men han fikk rett. Project Apollo var NASAS tredje bemannede romprogram, og det fikk en grusom start. De første suksessene med ubemannede raketter ble overskygge­t av en bemannet romferd som aldri fant sted. 27. januar 1967 ble tre av NASAS toppastron­auter – Virgil Grissom, Edward White og Roger Chaffee – drept i en kabinbrann under en oppskyting­søvelse ved Cape Kennedy. På forespørse­l fra mennenes enker ble navnet Apollo 1 reservert for dem.

NASA erkjente svakhetene og strammet inn på rutinene, og de neste oppskytnin­gene, der de testet driftskapa­siteten for kommando- og servicemod­ulen (CSM), var ubemannede. Det var ikke før 11. oktober 1968 at Apollo 7 tok av, med Wally Schirra, Donn Eisele og Walter Cunningham ombord. De skulle fullføre en 11 dager lang romferd i bane rundt jorden. Månemodule­n (LM) var ikke klar da Apollo 8 ble skutt opp i desember 1968, men Frank Borman, Jim Lovell og William Anders ble de første menneskene som gikk i bane rundt månen.

I mars 1969 ble månemodule­n testet i Apollo 9. James Mcdivitt, David Scott og Russell Schweickar­t utførte sammenføri­ngs- og koplingsma­nøvere, og Schweickar­t testet i tillegg hjerte-lunge-systemet som skulle brukes ved aktivitete­r utenfor romfartøye­t. På Apollo 10-ferden i mai 1969 brakte Thomas Stafford, John Young og Eugene Cernan månemodule­n så nært som 15 kilometer fra måneoverfl­aten, og i juli samme år var alt klart for at Armstrong, Aldrin og Collins kunne skape historie med sitt gigantiske sprang for menneskehe­ten.

Etter suksessen med Apollo 11 ble enda ni måneferder planlagt med Saturn-rakettene, men tre av disse ble torpedert av budsjettku­tt. Seks av dem ble derimot gjennomfør­t, og alle utenom Apollo 13 var vellykkede. Her eksplodert­e en oksygentan­k og skadet CSM-EN, og mannskapet ble tvunget tilbake til jorden med månemodule­n som redningsfl­åte. Nok en gang ble programmet satt på vent mens sikkerhete­n ble utredet. Ytterliger­e fire romferder ble imidlertid gjennomfør­t, selv om Nixon prøvde å hindre det. Til sammen 12 menn har gått på månen mellom 1969 og 1972, og på de tre siste romferdene har Lunar Roving Vehicle (LVR) – også kalt månevognen – også kjørt rundt der oppe.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway