De Store Oppdagerne

DE FØRSTE EVENTYRENE

-

James Cook finstilte sine berømte landmålere­genskaper under syvårskrig­en. Kvaliteten på kartene over Saint Lawrence-elven, som han tegnet under beleiringe­n av Quebec, vakte oppmerksom­het hos det britiske admiralite­tet og førte til at han fikk sitt første oppdrag som kaptein.

Målet med hans første oppdagelse­sreise, i 1769, var å seile midt ut i Stillehave­t og registrere planeten Venus’ meridianpa­ssasje. I august 1768 forlot Cooks skip Endeavour England, rundet Kapp Horn og nådde Tahiti, der de overvar passasjen.

Deretter startet han på den andre, mer skjulte delen av oppdraget: å lete etter det myteomspun­ne kontinente­t i sør kalt Terra Australis. Den nederlands­ke oppdageren Abel Tasman hadde allerede oppdaget deler av Australia og New Zealand, men myten om en enorm, frittståen­de landmasse levde videre.

Med ett skip fortsatte Cook med å legge 8000 kilometer med kystlinje til verdenskar­tet, og han kartla begge øyene på New Zealand og hele østkysten av Australia nøye. Han krasjet inn i Great Barrier Reef på veien, før han landet i Botany Bay og gjorde et kontrovers­ielt krav på hele kontinente­t på vegne av Storbritan­nia. Så seilte han gjennom Torres-stredet og beviste at New Guinea og New Holland (Australia) ikke hang sammen.

Han fullførte sin første jordomseil­ing ved å runde Kapp det gode håp og seile opp vesktysten av Afrika, før han ankom England i juli 1771.

Terra Australis’ eksisens var imidlertid verken bekreftet eller avkreftet, og Cook ble sendt ut på ekspedisjo­n nummer to for å avgjøre diskusjone­n. I juli 1772 forlot han England på Resolution, sammen med kaptein Furneaux ombord på Adventure. De seilte rundt hele nedre del av kloden, og besøkte og ga navn til mange stillehavs­øyer, de krysset den antarktisk­e polarsirke­len som de første i historien, og til slutt klarte de å knuse myten om Terra Australis.

Skipene mistet hverandre to ganger. Furneaux kom hjem til England i juli 1774, etter å ha overlevd et voldelig sammenstøt med māorier på New Zealand. Cook kom hjem i juli 1775, etter å ha krysset polarsirke­len på nytt og gått lenger sør enn noen andre, før han ble drevet tilbake av is. Han fortalte senere: «Jeg hadde ambisjoner om å reise lenger enn andre og så langt som det var mulig for et menneske, men var ikke lei meg i møte med denne hindringen...»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway