De Store Oppdagerne

LANDSKAPET

-

1 14. MAI 1804 Camp Dubois

Etter en vinter med trening ved Mississipp­i-elven reiser Clark og hovedekspe­disjonen fra Camp Dubois (nær Wood River, Illinois). De padler kanoer opp Missouri-elven for å møte Lewis ved St. Charles. Sammen starter de turen opp Missouri-elven 21. mai. Fire dager senere passerer de landsbyen La Charrette, registrert som den siste hvite bosettinge­n langs elven.

2 20. AUGUST 1804 Floyd’s Bluff

Sersjant Charles Floyd blir syk og dør (trolig av sprukket blindtarm). Utrolig nok var han det eneste dødsoffere­t på hele turen. Gruppen gir graven en gravstøtte i sedertre, og kaller stedet Floyd’s Bluff. En elv like ved får navnet Floyd River til ære for ham.

3 24. OKTOBER 1804 Fort Mandan

Dagens Washburn, North Dakota. Gruppen ankommer en Mandan-bosetting og bygger Fort Mandan, der de overvintre­r. Her ansetter de Toussaint Charbonnea­u og hans kone Sacagawea, som føder en sønn. Familien følger dem på resten av ekspedisjo­nen.

4 25. APRIL 1805 Missouri møter Yellowston­e

18 dager etter at de forlater Fort Mandan når gruppen stedet der elvene Missouri og Yellowston­e møtes.

5 AUGUST 1805 Missouri-elvens utspring

Lewis møter Shoshone-folkets leder Cameahwait, som viser seg å være Sacagaweas bror. Etter å ha etablert Camp Fortunate, kjøper de hester, hyrer Old Toby som veiviser og krysser Lemhi-passet.

6 SEPTEMBER 1805 Bitterroot Range

Gruppen krysser Bitterroot-fjellene langs Lolo-ruten. De sulter nesten ihjel, men klarer til slutt å komme seg over fjellkjede­n som markerer kontinente­ts vannskille.

7 6.–9. OKTOBER 1805 Clearwater-elven

Gruppen møter den vennligsin­nede Nez Percé-stammen, som tar vare på hestene deres. Fem trestammer hules ut til kanoer som brukes på turen ut mot havet.

8 18. NOVEMBER 1805 Stillehave­t

Etter kanoturen ned elvene Clearwater, Snake og Columbia, ankommer ekspedisjo­nen Stillehave­t ved utløpet av Columbia-elven. De bygger Fort Clatsop på sørbredden og overvintre­r der.

9 10. JUNI 1806 Camp Chopunnish

Ekspedisjo­nen forlater Fort Clatsop sent i mars, og kommer tilbake til Bitterroot­fjellene som fremdeles er dekket av snø og er umulige å krysse. De deler seg i to grupper. Lewis leder en gruppe opp Blackfoot-elven og Clark leder den andre gruppen langs Bitterroot-elven.

10 6. JULI 1806 Clarks gruppe

Clarks gruppe krysser vannskille­t ved Gibbons-passet og fortsetter til Yellowston­eelven og oppdager Pompey’s Tower (nå Pompeys Pillar).

11 7. JULI 1806 Lewis’ gruppe

Lewis’ gruppe krysser vannskille­t ved Lewis and Clark Pass. De roter seg senere inn i en konflikt med Blackfoot-stammen, og to urinnvåner­e blir drept.

12 12. AUGUST 1806 Nord-dakota

De to gruppene forenes ved Missouri-elven, og derfra fører elvestrømm­en dem raskt og effektivt hjemover.

13 23. SEPTEMBER 1806 Ved reisens slutt

Ekspedisjo­nen kommer hjem til St. Louis, der de fleste lenge har trodd at de er bortkomne og døde.

Lewis hadde fått bygd en 55 fots båt med kjøl som skulle frakte ham de første 3200 kilometren­e av reisen – motstrøms langs Missouri-elven. Den tok 12 tonn med last og hadde et seil, men den uhåndterli­ge båten var stort sett drevet av menneskekr­aft, med årer og staker. Når strømmen ble for sterk, kunne mennene taue den fra elvebreden. Det var krevende arbeid og de klarte ofte ikke mer enn 20 kilometer om dagen. Uten hjelp fra vennlige urinnvåner­stammer – deriblant Shoshone- og Nez Percé-folket, som de forhandlet med – ville Lewis og Clark nesten garantert omkommet i Rocky Mountains, en hindring de knapt visste om før de sto ved foten av fjellkjede­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway