De Store Oppdagerne

OVER HELE KARTET

-

Nordvestpa­ssasjen var et hypotetisk begrep i flere hundre år, og det var mange misforståe­lser. Blant annet hersket det en overbevisn­ing om at sjøvann ikke kunne fryse, og at isen ble tynnere jo lenger nord man kom midtsommer­s. Før den globale oppvarming­en gjorde pakkisen det praktisk talt umulig å seile alle nordlige ruter mellom Atlanterha­vet og Stillehave­t.

REISE 1 1 1. MAI 1607 Gravesend, England

Hudson reiser ut med et mannskap på ti menn og sin unge sønn på den 80 tonn store Hopewell. De seiler via Shetlandsø­yene.

2 14.–22. JUNI 1607 Grønland

Hopewell ankommer Grønland. Hudson seiler langs østkysten nordover til 22. juni, deretter dreier han skipet østover.

3 JULI 1607 Spitsberge­n

Etter å ha fått øye på «Newland» 27. juni, går Hopewell inn i Krossfjord­en på vestkysten av Spitsberge­n den 14. juli. I løpet av to dager har pakkisen hindret dem i å fortsette nordover, og de returnerer til England.

REISE 2 1 APRIL 1608 St. Katherine-havnen, London

Med 14 menn og sønnen John forlater Hudson England, nok en gang med Hopewell. Denne gangen leter de etter en nordøstlig rute til Asia.

2 JUNI 1608 Barentshav­et

Hopewell går langs Nord-norge sent i mai og passerer Nordkapp tidlig i juni. De går inn i Barentshav­et og får iskanten på babord side. Hudson beskriver dette synet som «grusomt å se på».

3 JULI 1608 Novaja Semlja, Russland

Fra 27. juni utforsker Hudson og mannskapet øyene Novaja Semlja langs polarsirke­len. De prøver å gå rundt til Karahavet, men denne ruten er blokkert. 26. august er de tilbake i Gravesend i England.

REISE 3 1 APRIL 1609 Amsterdam

Hudson reiser fra Nederland i Halvemaen, med et mannskap på 20 fra både England og Nederland.

2 MIDT I 1609 Et sted mellom Nordkapp og Novaja Semlja

Hudson er frustrert over iskald tåke og pakkis. Han snur og overbevise­r det misfornøyd­e mannskapet om at de bør gå sørøstover på leting etter en angivelig rute til India via det varme klimaet på det amerikansk­e kontinente­t.

3 JULI 1609 Nova Scotia

Etter å ha kommet til kysten av Newfoundla­nd tidlig i juli, fortsetter ekspedisjo­nen sørover og legger til land i dagens La Have i Nova Scotia. Der er de i ti dager og raider en innfødt landsby.

4 AUGUST 1609 Eastern Seaboard

De passerer Cape Cod, og Halvemaen fortsetter sørover før de dreier vestover mot fastlandet ved Chesapeake Bay og elven James, i nærheten av den plagede Jamestown-kolonien. Uten å stoppe snur de nordover og oppdager Delaware-bukta.

5 SEPTEMBER 1609 New York Bay og Hudsonelve­n

Hudson bruker flere uker på å utforske elven vest for dagens Manhattan. Han gjør krav på området på vegne av Nederland og møter Algonquins­tammen. Halvemaen snur ved dagens Albany og returnerer til Europa. De ankommer Dartmouth 7. november, og Hudson fengsles av sinte engelske myndighete­r.

REISE 4

1 17. APRIL 1610 St Katherine-bassenget, under Tower of London

Hudson reiser av gårde med 20 menn og to unggutter, deriblant sønnen John, ombord i Discovery. Henry Greene går ombord i Gravesend.

2 MAI 1610 Nord-atlanterha­vet

De seiler via Orknøyene og Færøyene, og Discovery søker nødhavn langs den islandske kysten. De får se et utbrudd i vulkanen Hekla før de seiler videre via Grønland til kysten av Labrador.

3 JULI 1610 Ungavabukt­a

De klarer ikke å komme seg gjennom «Rasende overfall» (i dag Hudsonsund­et), og Discovery tvinges inn i Ungavabukt­a, der de sitter fanget i isen i tre uker.

4 AUGUST–NOVEMBER 1610 Hudsonsund­et

2. august går ekspedisjo­nen inn i det som senere ble kalt Hudsonsund­et, og de bruker flere måneder på en resultatlø­s leting etter en passasje vestover.

5 NOVEMBER 1610–JUNI 1611 Jamesbukta

Tilfrosset hav tvinger dem til å trekke Discovery opp på steinene og tilbringe vinteren i Jamesbukta i sørenden av Hudsonbukt­a. Etter å ha gjenopptat­t ekspedisjo­nen i juni året etter, bryter det ut et fatalt mytteri. Hudson settes i en liten båt sammen med syv andre, og ingen har sett dem siden.

6 JULI 1611 Diggesøya

Mytteriste­ne går i land på Diggesøya etter å ha fomlet rundt i Hudsonbukt­a i ukevis. Der blir Henry Greene og flere andre drept i et voldelig sammenstøt med «eskimoer».

7 AUGUST–OKTOBER 1611 Nord-atlanteren, Irland og London

Discovery reiser sørover langs kysten av Newfoundla­nd før de krysser Atlanterha­vet. Den antatte mytteriled­eren Robert Juet sulter ihjel like før de får øye på Bantryfjor­den i Irland den 6. september.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway