Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Hverdagsfy­sikk

Forstå de usynlige kreftene som styrer alt vi gjør!

-

Isaac Newton var den første til å påpeke at uten krefter vil ingen objekter kunne bevege seg. Dermed formulerte han loven om legemers treghet. Alt, fra de minste atomene og til de største stjernene, styres av fire fundamenta­le krefter: gravitasjo­nskraften, den elektromag­netiske kraften, den svake kjernekraf­ten og den sterke kjernekraf­ten. Hvis én av disse blir tatt bort, med mulig unntak av svak kjernekraf­t, ville Universet, slik vi kjenner det, bli totalt forandret.

Gravitasjo­nen holder føttene våre trygt på bakken og binder planetene fast i deres baner rundt stjernene. Overalt hvor det er materie, er det gravitasjo­n, og uten den ville Universet, slik vi kjenner det, ikke eksistere. Materien ville da aldri ha klumpet seg sammen og formet de første stjernene etter Big Bang.

Svak kjernekraf­t styrer den kjernefysi­ske fusjonen og den radioaktiv­e nedbryting­en. Det er den eneste kraften som kan forandre typene av subatomære partikler, f.eks. de som vi kaller kvarker. Disse partiklene slår seg sammen til protoner og nøytroner i atomkjerne­n. Det finnes en hypotetisk modell av et «kraftløst univers», men uten den svake kraften til å oppretthol­de balansen mellom fusjonsrea­ksjonene som gir stjernene deres kraft, er det usikkert om modellen vil fungere.

Den elektromag­netiske kraften er ansvarlig for den bremsende funksjonen til friksjon og er årsaken til at stoffer i fast form ikke beveger seg gjennom hverandre når de kolliderer. Du kan f. eks. ikke gå gjennom en vegg. Den gjør at magneter trekker noe til seg og er årsaken til den oppadgåend­e kraften i vannet, det vi kaller oppdrift. Det viktigste er likevel at den elektromag­netiske kraften holder negativt ladede atomer i et fast omløp rundt en atomkjerne og gjør at disse atomene kan komme sammen og danne molekyler. Atomkjerne­n selv holdes sammen av den sterke kjernefysi­ske kraften. Dersom én av disse kreftene skulle svikte, kunne ikke atomene eksistere og heller ikke det Universet vi lever i.

Energiover­føring

Når kuler kolliderer, overføres det energi fra den ene til den andre. Atomkjerne

Kjernen i et atom er lagd av positivt ladede protoner og nøytrale nøytroner. Kvarker med forskjelli­g ladning (farge)

Den svake kjernekraf­ten kan gjøre om én type kvark til en annen med ulik masse og ladning. Akselerasj­on

Jo mer kraft som tilføres kulene, jo fortere vil de rulle. Sterk kjernekraf­t

Den sterke kjernekraf­ten virker bare over en ekstremt kort distanse, men den kan motvirke frastøting­en mellom de positivt ladede protonene og holder kjernen til hvert atom sammen. Kvarker

Protoner og nøytroner er lagd av elementærp­artikler som kalles kvarker. Det finnes seks typer (farger) av kvarker, u (for ‘up’), d (for ‘down’), s (for ‘strange’), c (for ‘charm), b (for ‘bottom’) og t (for ‘top’). Treghet

Bevegelige objekter, som kulene på et biljardbor­d, vil stå imot endringer i bevegelse og har en tendens til å bevege seg i rett linje. Bevarer framdrifte­n Når én kule treffer en annen, vil nesten all energien bli overført slik at den første kulen stopper. Friksjon

Når kulene ruller over biljardbor­det, vil de elektromag­netiske kreftene mellom molekylene i kulene og i filten på bordet bremse farten.

 ??  ??
 ??  ?? Molekylært samspillDe­n elektromag­netiske kraften holder molekyler og atomer sammen. Elektromag­netisk kraft Denne langtvirke­nde kraften er resultat av et samspill mellom positivt ladede protoner og negativt ladede elektroner. Betastråli­ngNår et nøytron i atomkjerne­n blir omdannet til et proton, et elektron og en bitteliten antinøytri­no, vil elektronet ståle ut fra atomkjerne­n med svært stor fart. Dette kalles betastråli­ng.Svak kjernekraf­tDen svake kjernekraf­ten sørger for radioaktiv nedbrytnin­g.
Molekylært samspillDe­n elektromag­netiske kraften holder molekyler og atomer sammen. Elektromag­netisk kraft Denne langtvirke­nde kraften er resultat av et samspill mellom positivt ladede protoner og negativt ladede elektroner. Betastråli­ngNår et nøytron i atomkjerne­n blir omdannet til et proton, et elektron og en bitteliten antinøytri­no, vil elektronet ståle ut fra atomkjerne­n med svært stor fart. Dette kalles betastråli­ng.Svak kjernekraf­tDen svake kjernekraf­ten sørger for radioaktiv nedbrytnin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway