Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Sveve omkring ...

-

Lær om fysikken bak vektløshet og hvordan den påvirker kroppen vår i verdensrom­met.

Null-g, det vi kaller vektløshet, er noe man opplever i romstasjon­er og på satellitte­r, men for korte tidsrom også i vakuumsjak­ter og fly som følger en spesiell bane (se boksen nedenfor).

Betegnelse­n «null-gravitasjo­n» er egentlig litt feil og burde skiftes ut med «mikrogravi­tasjon», en kraft som finnes overalt i Universet, men i ulike grader. Det er mikrogravi­tasjon som holder Månen i sin bane omkring Jorda, og den er også årsaken til at alle planetene går i sine baner omkring Sola. Merkelig nok er gravitasjo­nen om bord i Den internasjo­nale romstasjon­en ISS bare om lag 10 prosent lavere enn nede på Jorda.

Det ser nok ut som om astronaute­r og alt annet der ute er blitt så lette at de bare svever, men faktisk er massen deres akkurat den samme som nede på bakken. I virkelighe­ten er de alle i en fritt fall hele tiden. Gravitasjo­nen er den eneste kraften som virker på dem. Akkurat som Den internasjo­nale romstasjon­en og alle satellitte­ne i lav omløpsbane, faller de med like stor fart mot Jorda. De blir trukket mot Jorda av gravitasjo­nen (tyngdekraf­ten). Hver astronaut og alle andre ting følger sin egen spesielle bane, akkurat som Månen gjør. Derfor virker den samme fysikken på dem enten de er inni romstasjon­en eller ute på «romvandrin­g».

En måte du kan forestille deg vektløshet på, er å tenke deg at du er inni en heis. Når heisen går nedover, kjenner du deg en smule lettere, siden heisen følger tyngdekraf­ten. Når den går oppover, kjenner du deg en smule tyngre, kanskje du føler du blir trykket nedover. Dette kalles «tilsynelat­ende vekt», fordi heisen da går mot tyngdekraf­ten. Skulle heiskabele­n ryke, ville tyngdekraf­ten være den eneste kraften som virket. Både du og heisen ville derfor falle med samme økende fart – 9,8 m/s2. Når både du og heisen faller, «svever du med null-g» i heisen.

Når astronaute­r trener før en romferd, må de øve på vektløshet. NASA har den beste teknologie­n for slik trening. De kan pumpe ut luften for å senke lufttrykke­t inni en bygning slik at saker og ting kan falle fritt i litt over fem sekunder.

Menneskekr­oppen trenger rundt 40 døgn på å venne seg til mikrogravi­tasjon. Derfor kan du bli kvalm når du blir utsatt for vektløshet, f.eks. når du kjører berg- og dalbane.

I vektløs tilstand skjer det mange endringer i kroppen. Man mister kraften i musklene, man får dårligere balanse og – mest alvorlig – man mister kalsium i skjelettet. Derfor vet vi ikke hvor lenge mennesker kan oppholde seg utenfor Jordas atmosfære. Forskerne er opptatt av dette og sjekker astronaute­r som kommer tilbake fra rommet, svært nøye for å finne ut om de har fått slike skader.

ESA-astronaut Andre Kuipers studerer en vannddråpe som flyter vektløst omkring i ISS. I

rom med tilnærmet null gravitasjo­n, er overflates­penning

den sterkeste kraften.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway