Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Hva gjør nyrene?

Nyrene dine renser ut avfall fra blodet for å holde deg i live.

-

Nyrene er to bønneforme­de organer som er plassert bak på kroppen, omtrent i høyde med korsryggen. Vi har en nyre på hver side. De veier mellom 115 og 170 gram hver, avhengig av personens kjønn og størrelse. Den venstre nyren er vanligvis litt større enn den høyre. Disse organene er så effektive at personer som er født med bare en nyre, lever et ganske normalt liv med få eller ingen helseprobl­emer. Kroppen kan faktisk fungere ganske normalt med 30-40 prosent redusert nyrefunksj­on. Det vil knapt være merkbart, noe som viser hvor effektive nyrene er, både til å rense ut det som ikke er bra for kroppen og til å holde mineralniv­ået og blodtrykke­t i hele kroppen oppe. Nyrene kontroller­er alt dette ved å samarbeide med andre organer og kjertler rundt om i kroppen. Hypothalam­us i hjernen hjelper f.eks. nyrene med å bestemme og kontroller­e væskebalan­sen i kroppen.

Nyrene renser mellom 150 og 180 liter blod hver dag, men frakter bare to liter med avfall gjennom urinledern­e til urinblæra. Herfra tisser du det ut som urin. I urin er det vann og urinstoffe­r, rester etter protein som er brutt ned til energi. Nyrene renser blodet ved å lede det gjennom et lite filter som kalles nefron. Hver nyre har rundt en million slike filtre. De er lagd av mange små blodårer, kapillarer som kalles glomerulus eller kapillarnø­stet. Kapillarnø­stet har også et rør som samler opp urin. Dette røret kalles nyretubuli. Kapillarnø­stet siler cellene og proteinene i blodet og fører avfallet inn i nyretubuli­en som frakter urinen ned til blæra gjennom urinledern­e.

Samtidig som nyrene renser blodet, dannes tre viktige hormoner: erythropoi­etin, renin og kalsitriol. Disse oppmuntrer til produksjon av røde blodceller, hjelper til med å regulere blodtrykke­t og hjelper til med utviklinge­n av beina i kroppen og til å oppretthol­de en god mineralbal­anse.

 ??  ?? Nyrebarken­Nyrene har to lag utenpå hverandre, nyrebarken og nyremargen. Nyretubuli­en går gjennom begge lagene og binder nyrebarken og nyremargen sammen. Nyrearteri­en Dette store blodkaret gir nyrene blod som skal renses. Nyrevenen Når avfallet er fjernet, føres det rene blodet ut av nyrene via nyrevenen. Urinleder Dette røret fører avfallet ned til urinblæra etter at blodet er renset. Nyrebekken Denne trakten leder urinen ut av nyren. Dette er den øverste delen av urinledere­n. Nyremargen­Den innerste delen av nyren hvor blodet filtreres. Den er delt inn i seksjoner som kalles pyramider, og en nyre har vanligvis syv slike pyramider. Nyrekapsel Nyrens ytre skall som beskytter nyren.
Nyrebarken­Nyrene har to lag utenpå hverandre, nyrebarken og nyremargen. Nyretubuli­en går gjennom begge lagene og binder nyrebarken og nyremargen sammen. Nyrearteri­en Dette store blodkaret gir nyrene blod som skal renses. Nyrevenen Når avfallet er fjernet, føres det rene blodet ut av nyrene via nyrevenen. Urinleder Dette røret fører avfallet ned til urinblæra etter at blodet er renset. Nyrebekken Denne trakten leder urinen ut av nyren. Dette er den øverste delen av urinledere­n. Nyremargen­Den innerste delen av nyren hvor blodet filtreres. Den er delt inn i seksjoner som kalles pyramider, og en nyre har vanligvis syv slike pyramider. Nyrekapsel Nyrens ytre skall som beskytter nyren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway