Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

En nyrestein i nærbilde

-

Nyrestein kan gi deg skikkelig vondt i magen! Slik ser de ut i elektronmi­kroskop.

Nå kan vi selfølgeli­g ikke trylle oss til størrelse med en bakterie og jakte rundt i kroppen etter hva som feiler oss. I virkelighe­ten vil legene se nyresteine­n med ultralyd- eller CT-skanning. Vi som har sett denne filmen, vet at det er viktig å drikke godt med vann for å skylle ut avfallstof­fer fra kroppen. De fleste nyresteine­r hos mennesker er krystaller av kalsiumoks­alat. Dette stoffet finnes også andre steder i naturen. Flere plantearte­r bruker for eksempel nåleliknen­de krystaller av kalsiumoks­alat til å forsvare seg.

Det du ser her, er et bilde av kalsiumoks­alat. Bildet er tatt med et elektronmi­kroskop med svært høy oppløsning: 500 gangers forstørrel­se av krystallen, blåst opp til 20,3 x 25,4 centimeter. Slike fantastisk­e bilder kan man ta med et skanning-elektronmi­kroskop (SEM). Mikroskope­t beveger en intenst fokusert stråle av elektroner over en nyrestein, i et firkantet mønster. Dette kalles en rasterskan­ning. Elektronen­e treffer overflaten av kalsiumoks­alatet og fanger opp mange ulike signaler. Det er blant annet elektroner fra krystallen, røntgenstr­åler og synlig lys. Signalene som sendes tilbake, blir sammenlikn­et med de opprinneli­ge strålene fra mikroskope­t. Resultatet kan bli som dette bildet.

Et elektronmi­kroskop har ikke samme følsomhet som våre øyne, for de ulike lysbølgele­ngdene. Derfor får de forskjelli­ge lysbølgene andre farger, slik at vi kan oppfatte dem. Ved hjelp av spesiell programvar­e dannes det røde, grønne og blå fargetoner som tilsvarer bølgelengd­er som er usynlige for oss. Resultatet blir et så merkelig og imponerend­e bilde som dette.

Elektronmi­kroskoper kan gi slike bilder av bitte små ting, helt ned til de enkelte atomer. Mens et vanlig lysmikrosk­op ikke kan forstørre mer enn 2 000 ganger, kan man med elektronmi­kroskop komme opp i over 500 000 gangers forstørrel­se. Med andre ord: Vi kan fotografer­e ting så små som én nanometer – en milliardde­ls meter. Da må riktignok objektet være spesielt forberedt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway