Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Hvorfor blir vi brune?

-

Legene advarer oss stadig mot å være for mye ute i sola. Allikevel fortsetter mange av oss å sole oss i timevis, i håp om å få den fine, bronsebrun­e fargen, som så mange av kjendisene viser fram.

Når du utsetter huden for sterkt sollys eller solarium, stimulerer UV-strålene melanocytt­ene i huden slik at de produserer mer melanin. Melanin er det pigmentet som gir farge til huden din, og som beskytter hudcellene ved å absorbere den farlige UV-strålingen som ellers ville skadet dem. Mennesker med naturlig mørk hud har mer melanin og er dermed bedre beskyttet mot solas stråler. Likevel kan overdreven soling skade melanocytt­enes DNA, noe som kan føre til en dødelig form for hudkreft som kalles melanom.

Nyere forskning tyder på at man kan bli avhenging av soling. Et eksperimen­t på mus viste at i tillegg til melanin blir det frigjort en spesiell type signalstof­fer i hjernen når du soler deg. Disse signalstof­fene kalles endorfiner og er de samme stoffene som frigjøres når du røyker eller bruker narkotika.

Lær hvordan huden din reagerer på Solas stråler.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway