Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Bli med blodet på jobb

-

Se hvordan den fantastisk­e røde væsken holder liv i kroppen din – hver dag!

Hvite blodceller

Hvite blodceller, leukocytte­ne, er immunsyste­mets frontsolda­ter. De finner og uskadeligg­jør bakterier og lager antistoffe­r mot virus. Du har fem forskjelli­ge hvite blodceller som alle har hver sin oppgave.

Blodplater

Når de er aktivert, er disse krebrige cellebiten­e viktige for at blodet skal bli tykt og stivne hvis du begynner å blø. Blodplaten­e fester seg til åpne sår i blodåreveg­gen slik at blodet ikke kommer ut. De samarbeide­r med et protein som heter fibrinogen, og lager et nett som ikke blodcellen­e kommer forbi.

Røde blodceller

Med det latinske navnet, erythrocyt­er, er de røde blodcellen­e kroppens budsystem. De leverer oksygen fra lungene til alle levende celler i kroppen din og sender tilbake karbondiok­syd som lungene puster ut.

Blodåreveg­gen

Arterier og vener er satt sammen av tre vevlag. Det gir en elastisk, tett vegg med små muskler som trekker seg sammen hvis nervesyste­met gir beskjed om det.

Granulocyt­ter

De fleste hvite blodceller er granulocyt­ter. De patruljere­r blodbanen på jakt etter farlige bakterier som de jafser i seg og fordøyer. Ofte dør de selv i dette «etegildet».

Monocytter

Den største typen av hvite blodceller, monocytten­e, blir skapt i beinmargen og sirkulerer gjennom blodbanen før de er klare for å bli makrofager, noen rovdyrakti­ge immunforsv­ars-celler som finnes i organ- og i beinvev og «spiser» alt som er skadelig for kroppen.

Plasma

Plasma er 92 prosent vann og er en oppløsning av sukker, salter,

fettstoffe­r og proteiner. Blodcellen­e bruker plasma til å reise gjennom blodbanen. Plasma

hjelper til med å regulere mineralvek­slingen, PH-VERDIEN og sørger for proteiner der det er

nødvendig.

 ??  ??
 ??  ?? «For hver sekshundre­de røde blodcelle har vi en enkelt hvit blodcelle, så dem må vi ta godt vare på»
«For hver sekshundre­de røde blodcelle har vi en enkelt hvit blodcelle, så dem må vi ta godt vare på»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway