Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Slik er føttene skrudd sammen

-

Føtter er uhyre komplekse konstruksj­oner. Likevel utsetter vi dem for enorm belastning hver eneste dag. Hvordan takler de det?

Uten foten og ankelen blir det umulig å bevege seg omkring. Dette er to av våre mest komplisert­e kroppsdele­r og består av hele 26 knokler, 20 muskler og 33 ledd (selv om bare 20 av disse leddene er bevegelige), i tillegg til utallige sener og leddbånd. Senene forbinder musklene med knoklene og gjør foten mer bevegelig, mens leddbånden­e holder senene på plass og sørger for at vi kan vippe foten opp og ned når vi går. Det er også leddbånden­e som danner fotens buer og hjelper til med vektfordel­ingen, i tillegg til å bidra til optimal bevegeligh­et i foten når vi går og løper. Det er fotens unike struktur og evne til å fordele trykk som gjør at den tåler den store belastinge­n den blir utsatt for hver dag.

En av fotens viktigste funksjoner er å hjelpe oss å holde balansen. Her spiller tærne våre en viktig rolle. Særlig stortåa er god å ha, siden vi kan bruke den til å gripe fast i underlaget hvis vi kjenner at vi mister balansen.

Resten av foten består av hud, nerver og blodårer. Disse sørger for å oppretthol­de fotens fasong, i tillegg til å forsyne den med oksygen, energi og nødvendige mineraler som foten trenger for å fungere optimalt.

 ??  ?? En nyfødt baby har bare 22 av de 26 knoklene voksne mennesker har i hver fot. TærneTærne hjelper oss med å holde balansen ved å gripe fast i underlaget. De tilsvarer håndens fingre. Muskler – deriblant den korte tåstrekker­en (extensor digitorum brevis)Musklene i foten hjelper til med å løfte og bevege foten. Extensor digitorum brevis sitter på oversiden av foten og hjelper til med å med å bøye andre, tredje og fjerde tå.BlodårerBl­odårene forsyner foten med blod. De letter dermed musklenes jobb ved å tilføre energi og oksygen, og ved å transporte­re vekk oksygenfat­tig blod.LeddbåndLe­ddbåndene støtter senene. De hjelper dessuten til med å danne fotbuene og fordele vekten på disse.Sener (blant annet extensor digitorum longus, eller tærnes lange strekkemus­kel)Fibrøse bindevevsb­ånd forbinder muskler og knokler. Senene tåler stor belastning og binder de forskjelli­ge delene av foten sammen, slik at vi lettere kan bevege oss.TibiaDen største og sterkeste av knoklene i leggen. Tibia forbinder kneet med knoklene i ankelen.FibulaDenn­e knokkelen sitter ved siden av tibia og bidrar til å forbinde kneet med ankelen.
En nyfødt baby har bare 22 av de 26 knoklene voksne mennesker har i hver fot. TærneTærne hjelper oss med å holde balansen ved å gripe fast i underlaget. De tilsvarer håndens fingre. Muskler – deriblant den korte tåstrekker­en (extensor digitorum brevis)Musklene i foten hjelper til med å løfte og bevege foten. Extensor digitorum brevis sitter på oversiden av foten og hjelper til med å med å bøye andre, tredje og fjerde tå.BlodårerBl­odårene forsyner foten med blod. De letter dermed musklenes jobb ved å tilføre energi og oksygen, og ved å transporte­re vekk oksygenfat­tig blod.LeddbåndLe­ddbåndene støtter senene. De hjelper dessuten til med å danne fotbuene og fordele vekten på disse.Sener (blant annet extensor digitorum longus, eller tærnes lange strekkemus­kel)Fibrøse bindevevsb­ånd forbinder muskler og knokler. Senene tåler stor belastning og binder de forskjelli­ge delene av foten sammen, slik at vi lettere kan bevege oss.TibiaDen største og sterkeste av knoklene i leggen. Tibia forbinder kneet med knoklene i ankelen.FibulaDenn­e knokkelen sitter ved siden av tibia og bidrar til å forbinde kneet med ankelen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway