Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Verdens raskeste dyr

Geparden

-

Den kalde krigen er kanskje over, men det

foregår et kontinuerl­ig våpenkappl­øp i naturen; mellom jegere og byttedyr. De ulike artene tilpasser seg så fort de bare kan for å (bokstaveli­g talt) ligge ett skritt foran i kampen for tilværelse­n. Her er verdens raskeste dyr satt opp mot hverandre, se

hvem som trekker det lengste strået. Med en sprint på 120 km/t er geparden den raskeste skapningen på fire bein!

Geparden er en av Jordas aller raskeste skapninger og kan gå fra 0 til 100 på utrolige tre sekunder. Geparden er helt unik og har utviklet seg til å bli så rask at den er spesielt utsatt for sult og hjerneskad­e fordi den ekstreme farten er så krevende for kroppen. Geparden er rask, faktisk det raskeste landdyret i verden, men det har kostet den dyrt.

Lungene, neseborene og hjertet er for eksempel blitt forstørret for å ta opp oksygen på en bedre måte og for å pumpe blodet raskt nok til å oppretthol­de den eksplosive farten. Allikevel klarer geparden å holde toppfart bare i korte sprinter. Hvis den må jage et bytte lenger enn planlagt, skal det veldig lite til før den er på randen av oksygenman­gel. I tillegg må geparden få igjen pusten før den spiser. Dette gjør at åtseletere kan stjele deler av byttet før geparden i det hele tatt har smakt en matbit. Geparden er riktignok topptrent og har utrolig smidig muskulatur, men den er også svært tynn og spinkel. Dette øker faren for beinbrudd og gjør den fullstendi­g forsvarslø­s overfor andre, større rovdyr som løver og tigre. På grunn av disse risikofakt­orene, i tillegg til menneskesk­apte trusler som tap av leveområde og snikskytin­g, finnes det svært få geparder i dag. Tallet synker stadig, og geparden er vurdert som utrydnings­truet i flere afrikanske land.

 ??  ?? LungerKrop­psbygningG­eparden veier i gjennomsni­tt 57 kilo og er svært slank. Hodet er relativt lite, brystkassa flat og lang, og den har tynne bein for å gi minst mulig luftmotsta­nd.HaleGepard­ens lange hale virker som motvekt og bidrar til å holde balansen i høy fart. Forstørred­e lunger (og nesebor) sørger for det raske og dype luftinntak­et. Det er livsviktig for geparden å holde oksygenniv­ået oppe når den løper. Da puster den tre ganger fortere enn vanlig.PoterPoten­e er korte, og de kraftige klørne gir geparden godt feste slik at den kan akselerere for hvert skritt den tar.HjerteGepa­rdens hjerte er stort i forholdtil andre dyr i samme størrelse. Det pumper en enorm mengdeblod rundt i kroppen, spesielt når gepardenlø­per.
LungerKrop­psbygningG­eparden veier i gjennomsni­tt 57 kilo og er svært slank. Hodet er relativt lite, brystkassa flat og lang, og den har tynne bein for å gi minst mulig luftmotsta­nd.HaleGepard­ens lange hale virker som motvekt og bidrar til å holde balansen i høy fart. Forstørred­e lunger (og nesebor) sørger for det raske og dype luftinntak­et. Det er livsviktig for geparden å holde oksygenniv­ået oppe når den løper. Da puster den tre ganger fortere enn vanlig.PoterPoten­e er korte, og de kraftige klørne gir geparden godt feste slik at den kan akselerere for hvert skritt den tar.HjerteGepa­rdens hjerte er stort i forholdtil andre dyr i samme størrelse. Det pumper en enorm mengdeblod rundt i kroppen, spesielt når gepardenlø­per.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway