Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Livet som frosk

Kyss en frosk og den blir neppe en prins, men ellers er det mye fint med frosker, akkurat slik som de er.

-

Alle frosker og padder er amfibier og medlemmer av ordenen Anura, som betyr «haleløs». Vi finner flest frosker i tropene, men de lever på alle kontinente­r, unntatt Sydpolland­et.

Huden til en frosk slipper igjennom vann og oksygen, noe som er til stor hjelp for frosken når den er i vannet. Huden puster på en måte, og frosken kan oppholde seg lenge under vann. Hos arter som må overleve lenge i streng kulde, produserer leveren glukoser som virker som frostvæske og beskytter organene i kroppen mot å fryse i stykker og bli til is. Frosker lever mest av kjøtt, hovedsakli­g av insekter og insektlarv­er. De jakter ved hjelp av synet, men er ganske langsynte. De ser bedre på avstand enn på nært hold. Noe som likevel hjelper dem å se sitt bytte, er at de er svært váre for bevegelser. Noen frosker kan til og med snappe i seg flygende insekter ved å slynge ut den lange, klebrige tungen sin. Øynene sitter slik at frosken kan sitte omtrent helt neddykket i vann mens den følger med på om det finnes noe spiselig i nærheten.

Frosker stoler mer på lyd enn på syn for å finne en make. Hannen bruker den store munnen, gjerne med oppblåste strupepose­r, til å forsterke kvekkingen sin så den høres langt av sted. Froskene har ikke noe familieliv å skryte av, men de viser likevel gode evner som foreldre. For eksempel finnes det frosker som lever i områder med lite vann og faktisk lar avkommet vokse opp i små «svømmebass­enger» i huden. Andre oppbevarer ungene sine i munnen så lenge de er rumpetroll – deretter får de endelig slippe ut.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway