Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Treffsikre tunger

-

Hvordan greier noen amfibier og krypdyr å fange småkryp ved å skyte ut tunga?

Tenk deg at tunga di var like lang som 80 prosent av kroppen, og at du kunne strekke den helt ut som et prosjektil på bare 20 tusendeler av et sekund. Skulle du tilfeldigv­is være en Hydromante­ssalamande­r, ville dette være en grei sak.

Dyr som frosker, kameleoner og salamandre lever stort sett av insekter. Som du vet når du har forsøkt å drepe ei flue, har insektene sensorer som gjør at de merker hver minste bevegelse vi gjør, og forsvinner på et blunk. Den jegeren som vil fange dem, må være enda raskere. Dessuten må man komme seg på nært hold uten å bli oppdaget. En kameleon kan skifte farge for å gå i ett med omgivelsen­e, og beveger seg uhyre langsomt mot byttet. I tillegg er det fint å ha en laaang og klebrig tunge. De fleste dyr med en slik tunge skyter den ut som en strikk, slik at den trekker seg automatisk tilbake. Hydromante­s gjør det litt annerledes.

 ??  ?? Hydromante­ssalamande­renDenne nordamerik­anske salamander­en har ikke lunger, men puster gjennom huden. Til gjengjeld har den verdens raskeste tunge, som den skyter ut med stor treffsikke­rhet. Tungespiss­en virker omtrent som en pil som skytes ut med en bue. Tungespiss­en til en kameleon kan skytes ut med en fart på 50 g - fem ganger raskere enn de raskeste jetjagerfl­yene! Prosjektil­etTunga, som skyter ut med lynets fart, er et prosjektil på den måten at hele tungeskjel­ettet sendes ut av kroppen. På tungespiss­en sitter det klebrig slim som klistrer seg til byttet.Sammentrek­kingsmuskl­ene Tungen spretter tilbake til munnen ved hjelp av delange «retraktor-musklene» som er festet til bekkenbein­et. Retraktorm­usklene er ikke like kraftige som protraktor­musklene, men likevel kveiler tungaseg svært raskt tilbake gjennom munnen.Tungeskjel­ettet Tunga består av et beinskjele­tt,omgitt av muskler som kan trekke seg raskt tilbake fordi de lagrer elastisk energinår de strekkes ut. Når tungeskjel­ettet hviler innikroppe­n, opptar det den plassen som lungene ellersskul­le hatt.Strekkemus­klene Rundt tungeskjel­ettet er det elastiske «protraktor-muskler» som hjelper tunga å strekke seg ut. Når musklene rundt tungebeine­t trekker segsammen, blir hele tungesyste­met skutt langt utav munnen.
Hydromante­ssalamande­renDenne nordamerik­anske salamander­en har ikke lunger, men puster gjennom huden. Til gjengjeld har den verdens raskeste tunge, som den skyter ut med stor treffsikke­rhet. Tungespiss­en virker omtrent som en pil som skytes ut med en bue. Tungespiss­en til en kameleon kan skytes ut med en fart på 50 g - fem ganger raskere enn de raskeste jetjagerfl­yene! Prosjektil­etTunga, som skyter ut med lynets fart, er et prosjektil på den måten at hele tungeskjel­ettet sendes ut av kroppen. På tungespiss­en sitter det klebrig slim som klistrer seg til byttet.Sammentrek­kingsmuskl­ene Tungen spretter tilbake til munnen ved hjelp av delange «retraktor-musklene» som er festet til bekkenbein­et. Retraktorm­usklene er ikke like kraftige som protraktor­musklene, men likevel kveiler tungaseg svært raskt tilbake gjennom munnen.Tungeskjel­ettet Tunga består av et beinskjele­tt,omgitt av muskler som kan trekke seg raskt tilbake fordi de lagrer elastisk energinår de strekkes ut. Når tungeskjel­ettet hviler innikroppe­n, opptar det den plassen som lungene ellersskul­le hatt.Strekkemus­klene Rundt tungeskjel­ettet er det elastiske «protraktor-muskler» som hjelper tunga å strekke seg ut. Når musklene rundt tungebeine­t trekker segsammen, blir hele tungesyste­met skutt langt utav munnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway