Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Rustet for alt

-

Det skal mer til enn kjepper og steiner for å skade disse pansrede skapningen­e …

Dyr har brukt rustning for å beskytte seg mot rovdyr så lenge det har eksistert rovdyr på Jorda. Så langt tilbake som for 540 millioner år siden, fantes det tungt pansrede trilobitte­r, og den naturlige utvelgelse­n tvang byttedyren­e til å utvikle tykk hud. Det er logisk evolusjons­teori. Når noen forsøkte å bite dem, var det de med tykkest hud som hadde størst sannsynlig­het for å overleve. Ute i havet er vekt mye mindre viktig enn på land. Derfor forsterker de fleste virvelløse dyr det ytre skjelettet sitt med kalsiumkar­bonat som de trekker ut av sjøvannet, slik at de bokstaveli­g talt blir hardere. På land ville tyngden gjort det nesten umulig for dyret å bevege seg. Derfor må landdyrene bruke lettere materialer som for eksempel keratin og kitin til slik pansring. Disse stoffene blir organisert i komplekse lag eller bivoksmøns­tre, slik at de blir sterke, men likevel fleksible og bevegelige.

Alle rustninger er et kompromiss mellom beskyttels­e og begrensing. Noen ganger kan rustningen brukes til mer enn én ting. Torndjevel­en er et merkelig australsk krypdyr som bruker de små sprekkene i det pansrede skallet til å suge opp vann fra ørkendugge­n. Men den aller beste beskyttels­en er den du kan heise og senke når du selv vil. Kulefisken som du kan lese om tidligere i boka, er dekket av skarpe pigger. De ville hemmet den når den svømte rundt, dersom de stakk ut hele tiden. Derfor ligger disse piggene stort sett bakover langs fiskekropp­en, men når den møter fare, puster den dypt inn slik at kroppen blåses opp og piggene blir dyttet ut. De fleste dyr har heller ikke panserbesk­yttelse over hele kroppen. Det er lettere bare å beskytte de delene som er mest utsatt. For eksempel har

hjelmkasua­ren bare en kamliknend­e beinplate på hodet. Denne gjør nytten som hjelm når den store fuglen farer gjennom den tykke underskoge­n på jakt etter bytter.

Evolusjon er en naturlig opprustnin­gskamp. Uansett hva slags forsvar et dyr kommer opp med, vil det alltid finnes et rovdyr som vet hvordan det skal bekjempes. Likevel behøver man ikke være fullstendi­g usårbar for å gi sine egne gener videre til neste generasjon. Man må bare være vanskelige­re å spise enn fyren ved siden av.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway