Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Kampen mot utryddelse

-

Da den siste istiden gikk mot slutten, prøvde mange arter desperat å overleve klimaforan­dringene ved å vandre tusenvis av mil.

Megatheriu­m

Dette elefantsto­re bakkedoven­dyret hørte til i Sør-Amerika. Her fikk den utvikle seg i isolasjon, for i paleogen-tiden var kontinente­t fortsatt en øy. Akkurat som smilodon migrerte den etter hvert nordover til Mellom- og Nord-Amerika under Den store amerikansk­e utveksling­en. Mot slutten av pleistocen­etiden ble trolig migrasjone­n stoppet av menneskeli­g jakt som stadig ble mer utbredt. Mennesker jaktet på megatheriu­mer på grunn av kjøttet og den varme pelsen. Den enorme størrelsen (seks meter høy når den sto på bakbeina), det allsidige kostholdet og enorme klør gjorde at arten overlevde lenger enn de andre megafaunen­e.

Smilodon

Forskninge­n tyder på at alle varianter av sabeltannk­attene migrerte over store landområde­r mot slutten av den siste istiden. Smilodon fatalis, som opprinneli­g stammer fra Nord-Amerika, invaderte det vestlige SørAmerika under Den store amerikansk­e utveksling­en, en massemigra­sjon av et flertall arter som forflyttet seg på tvers av de amerikansk­e kontinente­ne. Men da ismassene trakk seg tilbake, vendte nok mange av dem nordover igjen for å unngå de varme, tørre somrene.

Mammut

Nesten alle mammutene migrerte av naturlige årsaker. De første artene holdt til i Afrika. Så kom de europeiske artene, og etter hvert de nord-amerikansk­e og sibirske. Da den siste istiden gikk mot slutten, begynte en massemigra­sjon. Det ble mindre is, og de enorme dyrene ble drevet langt inn i Sibir. En studie fra 2008 viser at klimaforan­dringer krympet mammutens leveområde fra 7,7 millioner kvadratkil­ometer til bare 800 000 kvadratkil­ometer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway