Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

1. Hele 84 % av Jordas volum er smeltet stein

-

Det meste av Jordas volum er oppbevart i et steinete 2 970 km tykt lag, inneklemt mellom Jordas kjerne og skorpe. Til tross for temperatur­er opp mot 7 772 grader ved Jordas kjerne, er det meste av dette laget fast på grunn av det store trykket det ligger under. Jordskjelv kan lære oss mye om hva som befinner seg under oss. Når vi studerer hvordan seismologi­ske bølger spres gjennom Jorda, kan vi finne ut hvordan de ulike delene er satt sammen. Noen typer bølger kan f. eks. ikke bevege seg i væske, og slik har forskerne funnet ut at Jordas ytre kjerne er flytende.

 ??  ?? Den ytre kjernen Den flytende, ytre kjernen, som er 2 270 km tykk, er hovedsakel­ig en blanding av jern og nikkel. Jordskorpa­Med et mål på mellom 5 og 40 km tykkelse, er jordskorpa det tynneste laget av Jorda. Øverste lag Smeltet stein i det øverste laget flyter sakte. Den indre kjernen Jordas innerste kjerne har en diameter på 2 400 km og består avfast jern. Nederste lag Det steinete laget, 2 970 km tykt, er fast fordi det ligger under et høyt trykk.
Den ytre kjernen Den flytende, ytre kjernen, som er 2 270 km tykk, er hovedsakel­ig en blanding av jern og nikkel. Jordskorpa­Med et mål på mellom 5 og 40 km tykkelse, er jordskorpa det tynneste laget av Jorda. Øverste lag Smeltet stein i det øverste laget flyter sakte. Den indre kjernen Jordas innerste kjerne har en diameter på 2 400 km og består avfast jern. Nederste lag Det steinete laget, 2 970 km tykt, er fast fordi det ligger under et høyt trykk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway