Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

15. Blodkarene dine ville rekke 2 ½ ganger rundt Jorda hvis de ble lagt ende mot ende

-

Blodkar (blodårer) er hule rør som frakter blodet rundt i kroppen din og leverer oksygen, næring og vann til alle cellene. Arterier frakter oksygenrik­t blod bort fra hjertet. Kapillarer (de minste blodårene i kroppen) leverer det til vevet. Vener er de karene som transporte­rer det «brukte» og oksygenfat­tige blodet tilbake til hjertet. Mellom høyre og venstre hjertekamm­er er blodet innom lungene, og vips så er CO2 borte og blodet er friskt og oksygenrik­t igjen. Det største karet heter aorta og er 3000 ganger breiere enn den smaleste kapillaren. Der må de røde blodcellen­e (som holder oksygenet) stille seg i kø og presse seg gjennom én og én. Røde blodceller er litt uvanlige fordi de ikke har noen kjerne. Dette gjør at de har enda mer plass til å frakte oksygen rundt i kroppen.

 ??  ?? Tunica mediaDette sterke laget med glatt musklulatu­r hjelper til å pumpe blod rundt i blodkarene. BlodRøde blodceller, hvite blodceller og blodplater er viktige deler av blodet. De flyter rundt i plasma.Tunica adventitia Denne ytre veggen har løst bindevev, nerver og tynne blodkar for å levere blod tilkarveve­t.Elastisk vev Hjerteslag­ene kan gi forskjelli­g blodtrykk. Dette elastiske vevet jevner uttrykket.Tunica intima Det innerste laget av karet erlagd av kollagen og glatte muskler. Det er glatt slik at blodet kan flyte uten å blibremset.
Tunica mediaDette sterke laget med glatt musklulatu­r hjelper til å pumpe blod rundt i blodkarene. BlodRøde blodceller, hvite blodceller og blodplater er viktige deler av blodet. De flyter rundt i plasma.Tunica adventitia Denne ytre veggen har løst bindevev, nerver og tynne blodkar for å levere blod tilkarveve­t.Elastisk vev Hjerteslag­ene kan gi forskjelli­g blodtrykk. Dette elastiske vevet jevner uttrykket.Tunica intima Det innerste laget av karet erlagd av kollagen og glatte muskler. Det er glatt slik at blodet kan flyte uten å blibremset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway