Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

30. Lungenes overflate er like stor som en tennisbane

-

Det er lungene som bytter ut karbondiok­sid med oksygen i blodet vårt. Når du puster inn, kommer oksygen inn i kroppen din, og når du puster ut, er det karbondiok­sid som forlater den. Denne utveksling­en skjer i 7 millioner lungeblære­r, små luftsekker pakket inn i et nettverk av blodkar. Hinnen som gassene må forbi, er bare 2 mikrometer tykk. Det er 50 ganger tynnere enn papir. Den totale overflaten er 70 m2.

 ??  ?? Bronkioler Mellom lungeblære­ne og bronkiene finner vi bronkioler, eller bronkiegre­ner. Det er omtrent 30 000 av dem i hver lunge. Bronkiene Bronkiene forbinder venstre og høyre lunge sammen med luftrøret.Luftrøret Luftrøret frakter luft fra nesa ogmunnen ned i lungene.Alveole Hver bronkiole stopper ved en klynge av små luftsekker som kalles alveoler eller lungeblære­r.Her skjer gassutveks­lingen. Kapillarer­Et nettverk av blodkar omringer alveolen og transporte­rer oksygen og karbondiok­sid inn og ut av kroppen.
Bronkioler Mellom lungeblære­ne og bronkiene finner vi bronkioler, eller bronkiegre­ner. Det er omtrent 30 000 av dem i hver lunge. Bronkiene Bronkiene forbinder venstre og høyre lunge sammen med luftrøret.Luftrøret Luftrøret frakter luft fra nesa ogmunnen ned i lungene.Alveole Hver bronkiole stopper ved en klynge av små luftsekker som kalles alveoler eller lungeblære­r.Her skjer gassutveks­lingen. Kapillarer­Et nettverk av blodkar omringer alveolen og transporte­rer oksygen og karbondiok­sid inn og ut av kroppen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway