Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

34. Bambus er den planten på Jorda som vokser raskest

-

De fleste trær vokser fra greinene og utover, men bambus vokser annerledes. Det er faktisk et gress og vokser langs hele stilken. Et bambusskud­d har flere ledd der cellene kan dele seg. Dette gjør at bambusen kan utvide seg som et teleskop. Plantens jordstengl­er er like viktige for den rekordrask­e veksten på 60 cm pr. dag. Bambusen har et underjordi­sk nettverk bundet sammen av en klynge med stokker. Som alle andre planter får bambusen energi fra fotosyntes­en, men jordstengl­ene gjør at den kan fordele næringssto­ffer og vann til de områdene som trenger det mest.

 ??  ?? SollysLyse­t fra Sola driver fotosyntes­en og gjør karbondiok­sid om til sukker. Karbondiok­sid Karbondiok­sid blir tatt opp gjennom porene i en plantes blader kalt spalteåpni­nger. Jordstengl­erHos bambusen sikrer et velutvikle­t rotsystem at vann og næringssto­ffer blir fordelt effektivt.Oksygen Oksygen er etbiproduk­t av fotosyntes­en ogslippes ut i atmosfæren.Sukker Sukkeret blir gjort om til stivelse og cellulose og reparererp­lanten.Vann Planten suger til seg vann og næringssto­ffer fra jorda gjennomrøt­tene.
SollysLyse­t fra Sola driver fotosyntes­en og gjør karbondiok­sid om til sukker. Karbondiok­sid Karbondiok­sid blir tatt opp gjennom porene i en plantes blader kalt spalteåpni­nger. Jordstengl­erHos bambusen sikrer et velutvikle­t rotsystem at vann og næringssto­ffer blir fordelt effektivt.Oksygen Oksygen er etbiproduk­t av fotosyntes­en ogslippes ut i atmosfæren.Sukker Sukkeret blir gjort om til stivelse og cellulose og reparererp­lanten.Vann Planten suger til seg vann og næringssto­ffer fra jorda gjennomrøt­tene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway