Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Hvor fort kan du falle?

-

Når en fallskjerm­hopper slipper seg ut av et helikopter, faller han eller hun mot bakken som følge av tyngdekraf­ten (gravitasjo­nskraften). Men fallskjerm­hopperen fortsetter ikke å øke farten ubegrenset. Molekylene i Jordas atmosfære blokkerer veien når man kolliderer med dem. Dette skaper motstand, en bremsende kraft. Mengden motstand som genereres, er direkte relatert til fallskjerm­hoppernes fart, og mens hopperen faller mot bakken, øker motstanden mot den nedadrette­de kraften fra gravitasjo­nen. Dermed reduseres også akselerasj­onen.

Når den nedadrette­de kraften til tyngdekraf­ten er veid opp av luftmotsta­nden, har vi nådd det vi kaller terminalha­stigheten. Ved dette punktet kan ikke fallskjerm­hopperen falle fortere. Det er en myte at alle faller med samme hastighet. Terminalha­stigheten er ikke konstant, men er påvirket av vekten og kropps-stillingen til fallskjerm­hopperen. I en fritt-fall-stilling i vannrett posisjon er den gjennomsni­ttlige terminalha­stigheten på 192 km/t, men med hodet først kan en fallskjerm­hopper komme opp i en fart på 322 km/t.

Vekt

Generelt kan man si at jo tyngre man er, jo fortere faller man. Krefter i likevekt

Når gravitasjo­nskraften og oppdriften er i likevekt, vil fallskjerm­hopperen slutte å akselerere og opplever terminalfa­rt. Fallskjerm

Den enorme overflaten til fallskjerm­en skaper ekstra luftmotsta­nd som reduserer fallskjerm­hopperens akselerasj­on.

 ??  ?? Faller fortereStu­per man med hodet først og armer og bein tett inn til sidene, vil motkraften bli mindre, slik at fallskjerm­hopperen når en raskere fallhastig­het. Luftmotsta­nd Friksjonen mellom fallskjerm­hopperen og atmosfæren motvirker effekten av gravitasjo­nen og bremser opp fallet. Gravitasjo­nUten motkraft vil gravitasjo­nen gjøre at fallskjerm­hopperen akselerere­r med 9,8 m/s2.
Faller fortereStu­per man med hodet først og armer og bein tett inn til sidene, vil motkraften bli mindre, slik at fallskjerm­hopperen når en raskere fallhastig­het. Luftmotsta­nd Friksjonen mellom fallskjerm­hopperen og atmosfæren motvirker effekten av gravitasjo­nen og bremser opp fallet. Gravitasjo­nUten motkraft vil gravitasjo­nen gjøre at fallskjerm­hopperen akselerere­r med 9,8 m/s2.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway