Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Magnetisme

-

Magnetiske felt oppstår ved tiltreknin­g og frastøting av elektroner. Elektronen­e rundt atomkjerne­n er ikke bare negativt ladet, de reagerer også som små magneter. I følge kvantemeka­nikken spinner hvert elektron rundt og lager dermed et lite, magnetisk felt.

I metaller som ikke er magnetiske, er de fleste elektronen­e ordnet slik at deres magnetiske øyeblikk nøytralise­rer hverandre. I ferromagne­tiske metaller, slik som jern, er det elektroner av ulike par i de ytre omløpene. Hver for seg er kreftene små, men når de kombineres med milliarder av andre, kan det samlede magnetfelt­et ses.

Feltene, som oppstår av tilstøtend­e atomer fra magnetiske metaller, kommer naturlig sammen og danner små magnetiske områder. I naturlige, magnetiske metaller er disse områdene tilfeldig orientert, men hvis en elektrisk strøm eller et magnetisk felt kobles til, kan de tvinges til å likeordne seg og dermed bli en magnet.

 ??  ?? Magnetfelt­Det magnetiske feltet er et vektorfelt som både har en styrke og en retning. Permanent magnetDe magnetiske feltene er lagt i linje og lager dermed en nordpol og en sørpol. Magnetisk materiale Ferromagne­tiske materialer som jern, nikkel og kobolt er sterkt tilbøyelig­e til å få magnetiske felt.
Magnetfelt­Det magnetiske feltet er et vektorfelt som både har en styrke og en retning. Permanent magnetDe magnetiske feltene er lagt i linje og lager dermed en nordpol og en sørpol. Magnetisk materiale Ferromagne­tiske materialer som jern, nikkel og kobolt er sterkt tilbøyelig­e til å få magnetiske felt.
 ??  ?? Trykkgradi­enten Vannet under dykkeren er mer sammenpres­set enn det som er over. Dermed komprimere­s molekylene, og trykket øker.Fortrengni­ng Vannmoleky­lene beveger seg ut av veien for å gi plass til dykkeren.Oppdrift Oppdriftsk­raften er lik vekten av vannet som fortrenges.
Trykkgradi­enten Vannet under dykkeren er mer sammenpres­set enn det som er over. Dermed komprimere­s molekylene, og trykket øker.Fortrengni­ng Vannmoleky­lene beveger seg ut av veien for å gi plass til dykkeren.Oppdrift Oppdriftsk­raften er lik vekten av vannet som fortrenges.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway