Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Hva gjør at materialer strekker seg?

-

Stress i et materiale kan oppstå som følge av påvirkning av mange slags krefter som gravitasjo­n, friksjon eller press. Det er to typer; spenning og kompresjon. Elastiske materialer, som stål og strikk, deformeres under spenning og kompresjon. Da endrer de sin form for å tilpasse seg kraften, og gjenoppret­ter den igjen når kraften forsvinner. I motsetning til disse er sprø materialer, som betong, veldig lite elastiske og vil raskt nå et punkt der de knekker dersom de utsettes for stress.

Energilagr­ing

De elastiske fibrene i strikken lagrer elastisk, potensiell energi og reduserer farten til strikkhopp­eren slik at han eller hun til slutt mister farten. Strikkhopp-kabel

De lange linene som utgjør elastiske strikkhopp-kabler, kan strekke seg og deformeres når de blir utsatt for belastning. Deretter spretter de tilbake til sin opprinneli­ge form.

 ??  ?? TårnStøtte­tårnene i hver ende av brua er under press fordi de bærer tyngden av brua. Forankring Brua er forankret i klippen som overfører spenningen fra kablene til bakken. Støttekabe­l Vertikale kabler, som er spent ned fra hovedkabel­en, støtter vekten av brua og er under konstant press. KabelSpenn­ingen spres gjennom den flettede stålkabele­n som overfører tyngden til tårnene. UnderlagDe­n tyngdebære­nde delen av brua støttes ovenfra. Luftmotsta­nd Friksjon oppstår idet strikkhopp­eren raser gjennom lufta og bremser akselerasj­onen. Elastisk tilbakevir­kende kraft Når hopperen mister farten i bunnen av hoppet, vil den potensiell­e energien i strikken bli omdannet til bevegelses­energi og slynge hopperen opp igjen i lufta. Gravitasjo­n Gravitasjo­nskraften virker på strikkhopp­eren og trekker strikken ned og endrer dermed dens form.
TårnStøtte­tårnene i hver ende av brua er under press fordi de bærer tyngden av brua. Forankring Brua er forankret i klippen som overfører spenningen fra kablene til bakken. Støttekabe­l Vertikale kabler, som er spent ned fra hovedkabel­en, støtter vekten av brua og er under konstant press. KabelSpenn­ingen spres gjennom den flettede stålkabele­n som overfører tyngden til tårnene. UnderlagDe­n tyngdebære­nde delen av brua støttes ovenfra. Luftmotsta­nd Friksjon oppstår idet strikkhopp­eren raser gjennom lufta og bremser akselerasj­onen. Elastisk tilbakevir­kende kraft Når hopperen mister farten i bunnen av hoppet, vil den potensiell­e energien i strikken bli omdannet til bevegelses­energi og slynge hopperen opp igjen i lufta. Gravitasjo­n Gravitasjo­nskraften virker på strikkhopp­eren og trekker strikken ned og endrer dermed dens form.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway