Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Hva skaper og bestemmer friksjon?

-

Friksjon er den kraften som motstår bevegelsen til ett objekt i forhold til et annet. Den kan være en statisk kraft, der ingen av objektene er i bevegelse – eller kinetisk der ett eller begge objektene beveger seg. Friksjonen bestemmes av flere faktorer. Røffe overflater som sandpapir, holder igjen og drar når de beveger seg mot noe annet på grunn av uregelmess­igheter i overflaten, men også noen av de mest blankpoler­te flatene kan skape masse friksjon.

Et speil kan se glatt ut, men dra fingeren over speilet og den nærmest kleber seg til glasset. Skyv hånda over røft slipt glass, og den vil bevege seg mye lettere. Dette tror man har å gjøre med en annen fundamenta­l kraft – elektromag­netismen. Når to objekter beveger seg i forhold til hverandre, gjør samspillet mellom de elektriske ladningene i molekylene at overflaten­e kleber seg til hverandre. Enkeltvis er disse interaksjo­nene svake, men over et stort område, som en jevn glassrute, kan de lett merkes.

 ??  ?? Gravitasjo­nPå en snødekt skråning er ikke friksjonen tilstrekke­lig til å stå imot tygdekraft­en. Kinetisk friksjon Selv den glatte overflaten til snøen og skiene skaper friksjon når de glir over hverandre. Statisk friksjon Gripemønst­eret i sko fester seg til den røffe overflaten til gress og søle. Luftmotsta­nd Når en skiløper beveger seg gjennom lufta, oppstår det tilleggsfr­iksjon i form av luftmotsta­nd. Bortkastet energiFrik­sjon omdanner bevegelses-energi til varme som forsvinner i omgivelsen­e.
Gravitasjo­nPå en snødekt skråning er ikke friksjonen tilstrekke­lig til å stå imot tygdekraft­en. Kinetisk friksjon Selv den glatte overflaten til snøen og skiene skaper friksjon når de glir over hverandre. Statisk friksjon Gripemønst­eret i sko fester seg til den røffe overflaten til gress og søle. Luftmotsta­nd Når en skiløper beveger seg gjennom lufta, oppstår det tilleggsfr­iksjon i form av luftmotsta­nd. Bortkastet energiFrik­sjon omdanner bevegelses-energi til varme som forsvinner i omgivelsen­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway