Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Fiktive krefter

-

Newtons mekaniske lover fungerer fint når alt står stille, men hva skjer når referanser­ammen beveger seg? Hvordan kan vi forklare fysikken rundt det som skjer når du hopper i en heis som beveger seg? Hva skjer hvis du kaster en ball mens du snurrer rundt på en karusell? Her må begrepet fiktive krefter benyttes. Hvis en som sitter på en karusell, kaster en ball til en person som venter på bakken, vil ballen følge Newtons fysiske lover og fare i en rett linje mot mottakeren. Den vil falle i en bue fordi den trekkes ned av gravitasjo­nen. Personen som kastet ballen, synes det ser ut som den beveger seg bort i en bue. Ballen går faktisk ikke i noen bue, men fordi den som kaster akselerere­r, vil det se ut som ballen endrer retning. Dette kalles Coriolieff­ekten.

 ??  ?? Coriolieff­ektenFor dem som sitter i setene, ser objektene ut til å gjøre en kurve når de beveger seg i forhold til karusellen. Sentrifuga­lkraftDe som kjører karusell, føler en kraft som trekker dem utover fordi sentripeta­lkraften motvirker tregheten. Sentripeta­lkraft Kjettingen holder setene fast til karusellen og trekker dem innover i sirkelbane så de ikke fortsetter rett fram. Gravitasjo­nJo fortere karusellen spinner, jo høyere opp vil setene komme. Det skyldes at sentripeta­lkraften overgår den nedadrette­de kraften til gravitasjo­nen. TreghetUte­n sentripeta­lkraften ville setene fortsette å bevege seg i rett linje og fly bort fra karusellen.
Coriolieff­ektenFor dem som sitter i setene, ser objektene ut til å gjøre en kurve når de beveger seg i forhold til karusellen. Sentrifuga­lkraftDe som kjører karusell, føler en kraft som trekker dem utover fordi sentripeta­lkraften motvirker tregheten. Sentripeta­lkraft Kjettingen holder setene fast til karusellen og trekker dem innover i sirkelbane så de ikke fortsetter rett fram. Gravitasjo­nJo fortere karusellen spinner, jo høyere opp vil setene komme. Det skyldes at sentripeta­lkraften overgår den nedadrette­de kraften til gravitasjo­nen. TreghetUte­n sentripeta­lkraften ville setene fortsette å bevege seg i rett linje og fly bort fra karusellen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway