Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Hva er de tre lovene om bevegelse?

-

Newtons lover om bevegelse forklarer hvordan ting beveger seg og påvirker hverandre. Den første loven beskriver i hovedsak tregheten, det at ting ikke vil forandre retning eller fart. Det er derfor en ball ikke ruller over gulvet før du slår til den. Det er også grunnen til at romfartøy fortsetter å kjøre videre gjennom solsysteme­t selv om drivstoffe­t deres er oppbrukt.

Den andre loven beskriver hvordan kraften som kreves for å sette et objekt i bevegelse, er relatert til objektets masse og forklarer hvorfor vi kan dytte en sykkel mye fortere enn vi kan dytte en bil.

Den tredje og siste loven forklarer hva som skjer når to objekter påvirker hverandre. Når føttene dine dytter ned mot gulvet, vil gulvet dytte tilbake. Derfor står du stille uten å synke nedover slik du ville gjort om du prøvde å stå på vann.

 ??  ?? AksjonNår gutten dytter seg bort fra jenta, vil kraften gjøre at hun akselerere­r bakover.Newtons første lovEt legeme i bevegelse vil helst fortsette i samme retning og fart.TreghetNår et objekt beveger seg, vil det fortsette å bevege seg i rett linje inntil en ny kraft gjør seg gjeldende.KollisjonN­år lastebilen treffer bilen, som står stille, vil den normale kraften ved kontakten gjøre at lastebilen stopper. Stokken på taket til lastebilen treffer ikke bilen, så den fortsetter å bevege seg framover. Lett ballKrafte­n som er brukt på en ball når den er kastet, gjør at den akselerere­r gjennom lufta. Akselerasj­onen er lik kraften delt på massen: Ballen har liten masse, derfor akselerere­r den raskt. Men den må ikke være så lett at luftmotsta­nden bremser den for mye. Tung bilBilen er tyngre enn ballen, og hvis den samme kraften blir brukt, vil akselerasj­onen bli mye mindre. Mer kraft trengs for å oppnå den samme akselerasj­on. ReaksjonDy­ttet fra gutten blir møtt med en tilsvarend­e kraft som også dytter han, men i motsatt retning. Fordi gutten har en større masse enn jenta, vil han akselerere saktere.
AksjonNår gutten dytter seg bort fra jenta, vil kraften gjøre at hun akselerere­r bakover.Newtons første lovEt legeme i bevegelse vil helst fortsette i samme retning og fart.TreghetNår et objekt beveger seg, vil det fortsette å bevege seg i rett linje inntil en ny kraft gjør seg gjeldende.KollisjonN­år lastebilen treffer bilen, som står stille, vil den normale kraften ved kontakten gjøre at lastebilen stopper. Stokken på taket til lastebilen treffer ikke bilen, så den fortsetter å bevege seg framover. Lett ballKrafte­n som er brukt på en ball når den er kastet, gjør at den akselerere­r gjennom lufta. Akselerasj­onen er lik kraften delt på massen: Ballen har liten masse, derfor akselerere­r den raskt. Men den må ikke være så lett at luftmotsta­nden bremser den for mye. Tung bilBilen er tyngre enn ballen, og hvis den samme kraften blir brukt, vil akselerasj­onen bli mye mindre. Mer kraft trengs for å oppnå den samme akselerasj­on. ReaksjonDy­ttet fra gutten blir møtt med en tilsvarend­e kraft som også dytter han, men i motsatt retning. Fordi gutten har en større masse enn jenta, vil han akselerere saktere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway