Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Albert Einstein

-

Newton kunne bevise gravitasjo­n matematisk, men han ante ikke hvor den kom fra eller hvordan den virket i praksis. I hans verden var gravitasjo­nen én konstant, en uavhengig kraft som virket med en gang. Hvis Sola forsvant, ville planetene bare bli borte, ut i det store intet, sa

Newton. I 1905 hevdet en ung og ukjent Albert Einstein at lyset beveger seg i en fast fartsgrens­e gjennom verdensrom­mets vakuum. Fordi ingenting kan bevege seg fortere enn lyset, kan ikke gravitasjo­nen virke med én gang. Hvis Sola skulle forsvinne, ville det derfor ta over åtte minutter før vi hadde merket at gravitasjo­nen var borte.

Einsteins imponerend­e forståelse av gravitasjo­nen ble offentlig først i 1916 med hans «generelle relativite­tsteori». Einstein tenkte annerledes. Han så for seg Universet med de tre dimensjone­ne i rommet utvidet med en fjerde dimensjon – tid. Han kalte det romtid.

Ifølge Einstein vil objekter med stor masse være som bowlingbal­ler på en trampoline (romtiden). Bowlingbal­lene vil bøye og forvrenge romtiden. Hvis en mindre ball ruller for nær disse bowlingbal­lene, vil de bli dratt mot dem. Det er gravitasjo­n. Den tyngste drar kraftigst, og når de mindre ballene nærmer seg, øker farten.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway