Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Hvordan lager Sola årstidene?

-

Vi har årstider fordi Jorda går i bane rundt Sola, i tillegg til at Jordas akse har en svak helling. Den delen av Jorda som får mest direkte sollys, har vår og sommer, mens den andre delen av Jorda har høst og vinter. I løpet av de varme månedene står Sola høyere på himmelen, det er lenger lyst og strålene er rettet mer direkte mot oss. I løpet av det kjølige halvåret er ikke solstrålen­e like sterke, og Sola står lavere på himmelen. Det er hellingen som har skylden for disse dramatiske forskjelle­ne, så mens de som bor i nord pakker seg inn og gjør seg klare til vinter, kan det hende at de som bor i sør ligger og soler seg på stranden.

 ??  ?? VINTERSola er på sitt laveste punkt på himmelen, og dagene er kortere. Solstrålen­e er ikke like sterke. Vårjevndøg­nPå den nordlige halvkule er denne dagen – ca 20. mars – årets første vårdag. På denne dagen heller Jordas akse verken vekk fra eller mot Sola. Sommersolv­ervVed sommersolv­erv, rundt20. juni, står Sola på sitt høyeste (eller nordligste) punkt på himmelen.Vintersolv­erv Nå begynner vinteren, og Sola står på sitt laveste punkt på himmelen. Vintersolv­erv er rundt 20. desember hvert år. Høstjevndø­gn På den nordlige halvkule er årets første høstdag rundt 22. september. Heller ikke nå heller Jordas akse vekk fra ellermot Sola.
VINTERSola er på sitt laveste punkt på himmelen, og dagene er kortere. Solstrålen­e er ikke like sterke. Vårjevndøg­nPå den nordlige halvkule er denne dagen – ca 20. mars – årets første vårdag. På denne dagen heller Jordas akse verken vekk fra eller mot Sola. Sommersolv­ervVed sommersolv­erv, rundt20. juni, står Sola på sitt høyeste (eller nordligste) punkt på himmelen.Vintersolv­erv Nå begynner vinteren, og Sola står på sitt laveste punkt på himmelen. Vintersolv­erv er rundt 20. desember hvert år. Høstjevndø­gn På den nordlige halvkule er årets første høstdag rundt 22. september. Heller ikke nå heller Jordas akse vekk fra ellermot Sola.
 ??  ??
 ??  ?? SOMMER Solaerpåsi­tthøyestep­unktpå himmelenog­taroppmera­v horisonten.Solstrålen­eskinnerme­r direktepåo­ss.
SOMMER Solaerpåsi­tthøyestep­unktpå himmelenog­taroppmera­v horisonten.Solstrålen­eskinnerme­r direktepåo­ss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway