Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Hva er en værfront?

-

En værfront er et meteorolog­isk begrep som omfatter grensen mellom to ulike luftmasser med forskjelli­g tetthet, temperatur og fuktighet. På værkartet er de markert med linjer og symboler. De fleste værtyper oppstår på grunn av møtet mellom forskjelli­ge værfronter.

 ??  ?? Hvor varm er den varmeste dagen i historien?Den 13. september 1922 ble det målt 58 °C i Al Aziziyahi Libya. Klemmer seg underSiden kald luft har høyere tetthet, kiler den seg ofte fast under den varme lufta. Dette kan føre til kjølige vindgufs. KaldfrontK­alde fronter ligger i et lavtrykk, på grensen der den kalde lufta presser bort den varme lufta, slik at lufttemper­aturen synker.Våt og vill Hvis det er mye fuktighet i de kalde luftmassen­e, kan dennefront­en også føre med seg regnbyger og storm. Tordenvær Ustabile, varme luftmasser inneholder ofte lagdelte skyer som bringer med segtordenv­ær. VarmfrontE­n varmfront ligger i et lavtrykk, på grensen der varme luftmasser presser bort den kalde lufta.Tåke Tåken oppstår ofte før den saktegåend­evarmfront­en.
Hvor varm er den varmeste dagen i historien?Den 13. september 1922 ble det målt 58 °C i Al Aziziyahi Libya. Klemmer seg underSiden kald luft har høyere tetthet, kiler den seg ofte fast under den varme lufta. Dette kan føre til kjølige vindgufs. KaldfrontK­alde fronter ligger i et lavtrykk, på grensen der den kalde lufta presser bort den varme lufta, slik at lufttemper­aturen synker.Våt og vill Hvis det er mye fuktighet i de kalde luftmassen­e, kan dennefront­en også føre med seg regnbyger og storm. Tordenvær Ustabile, varme luftmasser inneholder ofte lagdelte skyer som bringer med segtordenv­ær. VarmfrontE­n varmfront ligger i et lavtrykk, på grensen der varme luftmasser presser bort den kalde lufta.Tåke Tåken oppstår ofte før den saktegåend­evarmfront­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway