Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Røttene

-

Røttene suger opp vann ved osmose – en prosess som får vannmoleky­lene til å bevege seg gjennom en cellemembr­an fra en mindre konsentrer­t oppløsning til en mer konsentrer­t oppløsning. Celler i røttene har en høyere konsentras­jon av mineraler enn vannet som er i jorda rundt dem. Dermed strømmer vannet inn i røttene for at forholdet mellom vannmoleky­ler og andre mineraler skal være likt på begge sider av cellemembr­anen i røttene.

De fargerike kronbladen­e er skapt for å tiltrekke seg

insekter.

 ??  ?? Insekter som leter etter nektar, samler også opp pollen på beina sine.
Insekter som leter etter nektar, samler også opp pollen på beina sine.
 ??  ?? 3. Vann kommer inn i stammen Vann fortsetter å strømme gjennom systemet, opp og inn i stammen som ligger over jordoverfl­aten. Det blir hjulpet i vei av det negative trykket i bladene, som dannes av vannet som fordamper.2. Vann kommer inn i vedvevet Trykk fra osmosen presser vannet inn ivedvev-rørene i kjernen av rota.1. Rottråder Tynne tråder, som går ut fra rota, øker virkeflate­n til osmosen og håndterer dermed det meste avvannabso­rberingen.
3. Vann kommer inn i stammen Vann fortsetter å strømme gjennom systemet, opp og inn i stammen som ligger over jordoverfl­aten. Det blir hjulpet i vei av det negative trykket i bladene, som dannes av vannet som fordamper.2. Vann kommer inn i vedvevet Trykk fra osmosen presser vannet inn ivedvev-rørene i kjernen av rota.1. Rottråder Tynne tråder, som går ut fra rota, øker virkeflate­n til osmosen og håndterer dermed det meste avvannabso­rberingen.
 ??  ?? Blomster-arr kan ha ulike former.
Blomster-arr kan ha ulike former.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway