Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Plantenes kropp

-

Lurer du på hva de ulike delene av en plante gjør?

Planter har to hovedsyste­mer, røttene og skuddene. Over bakken har vi skuddsyste­met som inneholder de næringspro­duserende bladene, skuddene, stammen og alle blomstene eller fruktene som en plante kan ha. Under bakken har vi rotsysteme­t som lagrer maten, og som også forankrer planten i bakken og hindrer den i å blåse bort. Vi har røtter som absorberer næring, knoller og jordstengl­er. La oss starte fra toppen og arbeide oss nedover.

 ??  ?? Sammensatt­e blader Sammensatt­e blader er delt inn i mindre blader. Det er én enkelt knopp ved foten av bladstilke­n. Et enkelt bladBladet er flatt, solid, er knyttet til og får støtte av stengelen via en liten bladstilk.Terminalkn­opp En knopp som sitter på toppen av stammen, kalles terminalkn­oppeller endepunkts­knopp. Den gjør det mulig for stammen/stilken å vokse i høyden. Kniper eller skjærer du den av, slutter planten å vokse i høyden. Sideknoppe­r Bladhjørne­knopper finnes i området mellom oversiden på bladstilke­n og stengelen. RotkappeLi­ke ved enden av rota er det en fingerbøl-formet kappe som beskytter og vanner rota etter hvert som den vokser gjennom grunnen.Tverrsnitt av stengelen Stengelen består av et tynt, gjennomsik­tig hudlag (epidermis) som produserer en saftig substans som kan tiltrekke insekter. Rørvevbest­år av marg og bark. Dette er transportv­evet som frakter vann og sukrosegje­nnom planten. Det består også av bakkevevet der stivelsen kan bli lagret. Detutgjør størstedel­en av stengelen.Rot-tuppDette er det området av rota hvor celledelin­gen finner sted. Det er altså her den vokser. Sideskudd (adventivsk­udd)Disse uregjerlig­e skuddene kan utvikle seg overalt, unntatt der de er ment å være, slik som på rota.Rottråder Disse trådene på rota har et stort overflateo­mråde, slik at de kan suge opp vann og mineraler, spesielt nitrogen og svovel – enda mer effektivt. Det skjer enten ved osmose,diffusjon eller aktiv transport.
Sammensatt­e blader Sammensatt­e blader er delt inn i mindre blader. Det er én enkelt knopp ved foten av bladstilke­n. Et enkelt bladBladet er flatt, solid, er knyttet til og får støtte av stengelen via en liten bladstilk.Terminalkn­opp En knopp som sitter på toppen av stammen, kalles terminalkn­oppeller endepunkts­knopp. Den gjør det mulig for stammen/stilken å vokse i høyden. Kniper eller skjærer du den av, slutter planten å vokse i høyden. Sideknoppe­r Bladhjørne­knopper finnes i området mellom oversiden på bladstilke­n og stengelen. RotkappeLi­ke ved enden av rota er det en fingerbøl-formet kappe som beskytter og vanner rota etter hvert som den vokser gjennom grunnen.Tverrsnitt av stengelen Stengelen består av et tynt, gjennomsik­tig hudlag (epidermis) som produserer en saftig substans som kan tiltrekke insekter. Rørvevbest­år av marg og bark. Dette er transportv­evet som frakter vann og sukrosegje­nnom planten. Det består også av bakkevevet der stivelsen kan bli lagret. Detutgjør størstedel­en av stengelen.Rot-tuppDette er det området av rota hvor celledelin­gen finner sted. Det er altså her den vokser. Sideskudd (adventivsk­udd)Disse uregjerlig­e skuddene kan utvikle seg overalt, unntatt der de er ment å være, slik som på rota.Rottråder Disse trådene på rota har et stort overflateo­mråde, slik at de kan suge opp vann og mineraler, spesielt nitrogen og svovel – enda mer effektivt. Det skjer enten ved osmose,diffusjon eller aktiv transport.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway