Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

3. Hva er jordskorpa lagd av?

-

Jordskorpa består av bergarter (stein) som er delt opp i flere bevegelige flak som vi kaller plater. Disse platene flyter på mantelens bergarter som er tettere og tyngre. Mantelen er flytende bergarter og ligger mellom jordskorpa og kjernen. Granitt er den vanligste bergarten i jordskorpa. Det er jordskorpa som danner Jordas kontinente­r. I gjennomsni­tt er jordskorpa 35 kilometer tykk, og den er dypest under de store fjellkjede­ne. Havbunnsko­rpa er tynnere – gjennomsni­ttlig 6 kilometer tykk – og består av tettere, vulkanske bergarter som for eksempel basalt. Granitt består av 75 prosent oksygen og silisium. Basalten har større massetetth­et fordi silisiumet er forurenset med tyngre grunnstoff­er som for eksempel jern.

 ??  ?? Stillehavs­plata Jordas største tektoniske plate er også en av dem som beveger seg raskest. Den flytter seg omtrent 7 cm mot nordvest hvert år. Den nordamerik­anske plata Hele det nord-amerikansk­e kontinente­t og deler av Atlanterha­vsbunnen befinner seg på denne plata. Nazcaplata Nazcaplata ligger utenfor vestkysten av Sør-Amerika og er en av flere, mindre plater. Den afrikanske plata Denne plata bærer det afrikanske kontinente­t. Deler av den er verdens eldste jordskorpe, og den er opptil 3,6 milliarder år gammel! Den søramerika­nske plataSør-Amerikas kollisjon med Nazcaplata løfter opp Andesfjell­ene – Jordas lengste fjellkjede. Den antarktisk­e plataFor inntil 45 millioner år siden, var den antarktisk­e plata tilsluttet den australske plata. Den eurasiske plata Verdens høyeste fjellkjede, Himalaya, blir stadig høyere fordi Den indo-australske plata blir skjøvet under Den eurasiske plata. Den indo-australske plataDet ser ut til at Den indo-australske plata deler seg opp i en indisk og en australsk plate.
Stillehavs­plata Jordas største tektoniske plate er også en av dem som beveger seg raskest. Den flytter seg omtrent 7 cm mot nordvest hvert år. Den nordamerik­anske plata Hele det nord-amerikansk­e kontinente­t og deler av Atlanterha­vsbunnen befinner seg på denne plata. Nazcaplata Nazcaplata ligger utenfor vestkysten av Sør-Amerika og er en av flere, mindre plater. Den afrikanske plata Denne plata bærer det afrikanske kontinente­t. Deler av den er verdens eldste jordskorpe, og den er opptil 3,6 milliarder år gammel! Den søramerika­nske plataSør-Amerikas kollisjon med Nazcaplata løfter opp Andesfjell­ene – Jordas lengste fjellkjede. Den antarktisk­e plataFor inntil 45 millioner år siden, var den antarktisk­e plata tilsluttet den australske plata. Den eurasiske plata Verdens høyeste fjellkjede, Himalaya, blir stadig høyere fordi Den indo-australske plata blir skjøvet under Den eurasiske plata. Den indo-australske plataDet ser ut til at Den indo-australske plata deler seg opp i en indisk og en australsk plate.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway