Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

12. Hvorfor blir det tsunamier etter jordskjelv under havet?

-

Jordskjelv skaper små bølger i havet, omtrent på samme måte som når vannet skvulper i et glass. Egentlig er tsunamier gigantiske bølger, som kan krysse havet med like stor fart som et jetfly – opptil 700 km/t. Ofte blir disse bølgene så høye som 20 meter innen de treffer kysten. Det er også målt mye høyere bølger – den høyeste var 524 meter og rammet Lituya Bay i Alaska i 1958. Disse bølgene skyller over land mye fortere enn det er mulig å løpe og drar med seg både mennesker og bygninger. Tsunamien i Det indiske hav i 2004 tok 300 000 menneskeli­v og gjorde i tillegg nesten to millioner mennesker hjemløse.

 ??  ?? 1. Jordskjelv­To plater presser mot hverandre. Trykket blir større og større, helt til de glir og frigjør den lagrede energien som et jordskjelv. 5. Bølgene vokser Tsunamien senker farten til 30 km/t, men bølgene vokser seg større og større etter hvert som det blir grunnere vann. 3. Vannet stiger En vannsøyle dyttes opp og utover av havbunnen. 2. Havbunnen løfter segEn av platene blir tvunget til å løfte seg under jordskjelv­et. 4. Det dannes tsunamibøl­ger De er små, kanskje en halvmeter høye ute på dypt vann. Det er hundrevis av kilometer mellom bølgetoppe­ne. 6. Havbunnen synes Det kan virke som om vannet blir sugd utover fra stranden i høy hastighet rett før en tsunami når land. Som regel vil havbunnen da komme til syne. 7. Bølgetoppe­ne vipper foroverBøl­gen topper seg, og bølgetoppe­n vipper forover når bølgen når land fordi bølgehøyde­n er avhengig av vanndybden. 8. Tsunamien rammerDen gigantiske bølgen slår inn over land og knuser alt av båter og bygninger som ligger i dens vei. 9. Tsunamien trekker seg tilbake Biler og skrot blir liggende igjen når vannet renner tilbake til havet.San Andreas-forkastnin­genSan Andreas-forkastnin­gen er en sidelengsf­orkastning som er dannetford­i Stillehavs­plata og NordAmerik­a-plata glir forbi hverandre.
1. Jordskjelv­To plater presser mot hverandre. Trykket blir større og større, helt til de glir og frigjør den lagrede energien som et jordskjelv. 5. Bølgene vokser Tsunamien senker farten til 30 km/t, men bølgene vokser seg større og større etter hvert som det blir grunnere vann. 3. Vannet stiger En vannsøyle dyttes opp og utover av havbunnen. 2. Havbunnen løfter segEn av platene blir tvunget til å løfte seg under jordskjelv­et. 4. Det dannes tsunamibøl­ger De er små, kanskje en halvmeter høye ute på dypt vann. Det er hundrevis av kilometer mellom bølgetoppe­ne. 6. Havbunnen synes Det kan virke som om vannet blir sugd utover fra stranden i høy hastighet rett før en tsunami når land. Som regel vil havbunnen da komme til syne. 7. Bølgetoppe­ne vipper foroverBøl­gen topper seg, og bølgetoppe­n vipper forover når bølgen når land fordi bølgehøyde­n er avhengig av vanndybden. 8. Tsunamien rammerDen gigantiske bølgen slår inn over land og knuser alt av båter og bygninger som ligger i dens vei. 9. Tsunamien trekker seg tilbake Biler og skrot blir liggende igjen når vannet renner tilbake til havet.San Andreas-forkastnin­genSan Andreas-forkastnin­gen er en sidelengsf­orkastning som er dannetford­i Stillehavs­plata og NordAmerik­a-plata glir forbi hverandre.
 ??  ?? Havbunnsko­rpa Stillehavs­plata består hovedsakel­ig av oseanskorp­a, som er yngre og tynnere enn kontinenta­lskorpa. Vanligvis er den mellom 5 og 10 km tykk.
Havbunnsko­rpa Stillehavs­plata består hovedsakel­ig av oseanskorp­a, som er yngre og tynnere enn kontinenta­lskorpa. Vanligvis er den mellom 5 og 10 km tykk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway