Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

21. Hvordan ble den japanske forkastnin­gen dannet?

-

En 390 kilometer lang strekning i Den japanske forkastnin­gen er knyttet til jordskjelv­et som rammet Tohoku i Japan i 2011. Forkastnin­gen er en enorm avgrunn i jordskorpa der Stillehavs­plata og den lille Okhotskpla­ta under Japan møtes. Stillehavs­plata beveger seg vestover og blir skjøvet ned under Okhotskpla­ta. Friksjonen mellom de to platene gjør at de låser seg mot hverandre slik at det bygger seg opp et voldsomt press. Når en av dem plutselig glir, frigjøres voldsomme mengder energi.

 ??  ?? Den japanske øybuen Japan er en rekke av øyer som er dannet ved at undervanns­vulkaner har vokst seg store nok til å stikke opp av havet. Stillehavs­plata Stillehavs­plata, som ligger under havet, treffer den mye mindre Okhotskpla­ta på sin vei vestover mot Japan. Subduksjon­ssone Stillehavs­plata blir skjøvet under Okhotskpla­ta fordi den er lagd av havbunnsko­rpe med høyere massetetth­et. Den japanske forkastnin­genDenne forkastnin­gen er et av de dypeste områdene i verdenshav­ene – opptil 9 km under havoverfla­ten. VulkanVann fra stillehavs­plata hjelper til med å smelte de øverste mantelstei­nene. Når disse eksplodere­r gjennom overflaten, dannes det nye vulkaner. Okhotskpla­ta Okhotskpla­ta er en kontinenta­lplate som ligger under den nordlige delen avJapan.
Den japanske øybuen Japan er en rekke av øyer som er dannet ved at undervanns­vulkaner har vokst seg store nok til å stikke opp av havet. Stillehavs­plata Stillehavs­plata, som ligger under havet, treffer den mye mindre Okhotskpla­ta på sin vei vestover mot Japan. Subduksjon­ssone Stillehavs­plata blir skjøvet under Okhotskpla­ta fordi den er lagd av havbunnsko­rpe med høyere massetetth­et. Den japanske forkastnin­genDenne forkastnin­gen er et av de dypeste områdene i verdenshav­ene – opptil 9 km under havoverfla­ten. VulkanVann fra stillehavs­plata hjelper til med å smelte de øverste mantelstei­nene. Når disse eksplodere­r gjennom overflaten, dannes det nye vulkaner. Okhotskpla­ta Okhotskpla­ta er en kontinenta­lplate som ligger under den nordlige delen avJapan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway