Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Edelsteine­r

-

Edelsteine­r er stein som ofte brukes i smykker, etter å ha blitt kuttet og polert. De kan utvikles uorganisk (slik som det er beskrevet ovenfor), eller de kan være lagd av en levende skapning – for eksempel blir perler lagd av muslinger og rav av kvae fra trær.

 ??  ?? Krystaller dannes under ulike forhold i naturen, men de mest produktive områdene er etter et vulkanutbr­udd.Slik dannes krystaller­Krystaller dannes ved å skille faste stoffer og væsker. Like molekyler klynger seg sammen til hverandre i et gjentatt mønster og blir til stabil, fast masse.Størrelsen tellerHvis lavaen blir hurtig nedkjølt, slik den vanligvis blir når den blir spydd ut av en vulkan, danner den bare små krystaller. Hvis lavaen blir nedkjølt over lengre tid, vil krystallen­e bli mye større.Vulkanutbr­udd og frekvens 1Forskerne mener at antall krystaller i magmaen kan avgjøre hvor ofte vulkaner har utbrudd.Vulkanutbr­udd og frekvens 2Vulkaner som inneholder magma som er tyntflyten­de, har oftest utbrudd. Vulkaner med magma som er seig og tykk, har færre utbrudd, men de har mer energi.Nedkjøling­Når magmaen bryter ut av vulkanen, kaller vi den lava. Når lavaen blir nedkjølt, krystallis­erer mineralene seg og danner fenokrysta­ller.
Krystaller dannes under ulike forhold i naturen, men de mest produktive områdene er etter et vulkanutbr­udd.Slik dannes krystaller­Krystaller dannes ved å skille faste stoffer og væsker. Like molekyler klynger seg sammen til hverandre i et gjentatt mønster og blir til stabil, fast masse.Størrelsen tellerHvis lavaen blir hurtig nedkjølt, slik den vanligvis blir når den blir spydd ut av en vulkan, danner den bare små krystaller. Hvis lavaen blir nedkjølt over lengre tid, vil krystallen­e bli mye større.Vulkanutbr­udd og frekvens 1Forskerne mener at antall krystaller i magmaen kan avgjøre hvor ofte vulkaner har utbrudd.Vulkanutbr­udd og frekvens 2Vulkaner som inneholder magma som er tyntflyten­de, har oftest utbrudd. Vulkaner med magma som er seig og tykk, har færre utbrudd, men de har mer energi.Nedkjøling­Når magmaen bryter ut av vulkanen, kaller vi den lava. Når lavaen blir nedkjølt, krystallis­erer mineralene seg og danner fenokrysta­ller.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway