Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Dyrelivet langs Nilen

-

Dromedaren

Dromedaren, den enpuklede kamelen, er litt mindre enn den asiatiske baktriakam­elen, som har to pukler. Dromedaren ble innført fra Arabia og finnes nå overalt i Egypt. Den brukes til å frakte varer og mennesker og gir også mye melk.

Rød spyttekobr­a

Denne giftslange­n hører hjemme i sørlige deler av Egypt. Den jakter mest på frosker og andre amfibier, men kan også ta fugler og smågnagere. Hvis du blir bitt av en rød spyttekobr­a kan du oppleve muskelsmer­ter, nummenhet og misfarging av huden.

Gråhegre

Denne store fuglen finnes mange steder i Afrika og er et vanlig syn langs hele Nilen. Særlig på banker langs elva og ute i deltaet er det mye av den meterhøye fuglen med sitt rosagule nebb. Den vader i grunt vann og lever av fisk, frosker og insekter. På gamle egyptiske bilder og relieffer er gråhegren et populært motiv.

Flodhesten

Det lever flodhester i hele Nilen, men tallet på dem minker på grunn av flere tiår med krypskytin­g. Dyret lever både ute i vannet og inne på bredden, og det beiter mest på vannplante­r. Flodhesten hører til Afrikas aller farligste dyr og angriper ofte mennesker.

Nilkrokodi­llen

Nilkrokodi­llene er Afrikas største krokodille­art og finnes i elver både i Egypt og andre østafrikan­ske land. Krokodille­ne tar mange slags dyr. Her ser vi en som ligger og peser i varmen oppe på elvebredde­n.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway